четвер, 16 грудня 2021 16:52

Чи можна їздити на мотоциклі взимку?

Мотоцикл — транспорт сезонний, тому з настанням холодів їхня кількість значно зменшується на дорогах. Проте навіть "нелітна погода" не зупиняє багатьох власників мотоциклів — вони сміливо продовжують пересуватися містом. Тому назріли актуальні питання — чи можна експлуатувати байк на законодавчому рівні взимку, і чи не чекає штраф на тих, хто ризикнув і виїхав на смугу.

Потрібно знати, що ПДР не забороняє експлуатувати мотоцикл у зимову пору року. Ви не порушуєте закон, сідаючи за кермо. Але є інша сторона медалі — безпека. Крім наявності обов'язкового чинного поліса автоцивілки на мотоцикл, необхідно пам'ятати про технічну його частину.

 

На що звернути увагу під час використання мотоцикла взимку

Зниження температури не найкращим чином впливає на функціонування двоколісної техніки. Наприклад, погіршується робота зчеплення, двигун стає менш швидким, а акумулятор часто розряджається. Плюс до всього обслуговування транспорту стає у рази дорожчим. Саме на це вже варто зважати мотолюбителям.

Карбюратор потребує окремого догляду, оскільки бруд і сніг можуть приставати до нього, а в мороз ця суміш замерзає. Фахівці радять встановлювати щиток на двигун, який захистить від промерзання. Як і автомобіль, мотоцикл вимагає заміни на відповідну зимову гуму, яка забезпечить найкраще зчеплення із засніженим дорожнім покриттям.

Крім цього підбирайте правильне і якісне екіпірування. Виїжджаючи навіть на невелику відстань, водій повинен бути одягнений у верхній одяг, який не продуває і не промокає. Обов'язковий атрибут — рукавички та шолом.

Рекомендації щодо керування мотоциклом взимку

Щоб максимально убезпечити себе на дорозі та запобігти потраплянню в ДТП, дотримуйтесь наступних правил при керуванні мотоциклом взимку:

• Рухайтеся неквапливо та плавно, без різких стартів та гальмувань;

• Не намагайтеся обганяти габаритний транспорт на засніженій дорозі та при ожеледиці;

• Тримайте байк рівно і не робіть маневри без потреби;

• Скидайте газ, якщо відчуваєте, що втрачаєте керування.

Незважаючи на дотримання всіх правил, взимку не виключена можливість занесення мотоцикла, а значить, можна серйозно травмуватися. Якщо ви недосвідчений мотоцикліст, краще відмовитися від зимових виїздів, особливо по місту.

Зараз ви читаєте новину «Чи можна їздити на мотоциклі взимку?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути