Ексклюзиви
середа, 08 липня 2009 12:50

Автопродажі в Україні впали у 5 разів

Автопродажі в Україні впали у 5 разів

В Україні за перший місяць літа було продано 11,2 тис. нових автомобілів. Це практично в 5 разів менше, ніж за аналогічний період минулого року.

У червні 2008-го було реалізовано 51,7 тис. авто.

У порівнянні з травнем продажі авто впали майже на 12%. Для українського авторинку це став один з гірших його показників за час кризи.

Менше машин було продано тільки в лютому цього року - 11 тис. У корпорації "АІС" (в Україні представляє такі бренди як Citroёn, SsangYong, ГАЗ, Geely, Audi, УАЗ) вважають, що минулого місяця, як, втім, і в попередні, продажі збільшували лише ті оператори ринку, у яких діяли розпродажі або спеціальні умови придбання автомобілів.

"Компанії прагнуть розпродати склади автомобілів минулого року випуску. Відповідно, приріст частки саме у тих компаній, які заманювали покупців в свої салони пониженими цінами. І навпаки, ті, у кого в цей час не було "гарячих" цінових пропозицій, помітно впали в рейтингу", - відзначає маркетинг-директор "АІС" Юлія Птіцина.

На думку Артема Ткаченка, керівника автомобільного бізнесу "ВіДі Груп" (ділер таких авто як Nissan, Lexus, Toyota, Honda), основними чинниками негативного впливу на продажі в червні перш за все були зниження доходів населення і відсутність доступного споживчого кредитування.

"Крім того, сьогодні в Україні не робляться ніякі кроки, направлені на стимулювання споживчого попиту", - додає Ткаченко.

У цілому учасники ринку стверджують: червневі показники свідчать про те, що ринок стабілізувався - впродовж п"яти місяців не було значних падінь об"ємів автопродажів.

"Зараз ринок знаходиться на дні, а поняття сезонності розчинилося у фінансовій і політичній нестабільності. Тому продажу на рівні 11,2 тис. автомобілів можна вважати стабільно низькими", - говорить Олег Давиденко, менеджер з маркетингу дистриб"юторської компанії "Субару Україна".

Про те, що гірші часи для вітчизняного автопрома минули, говорить і генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і ділерів Олег Назаренко.

Проте, на його думку, такого буму продажів, як минулого року, вже не буде: "Зараз вже не почнуть видавати кредити без значного первинного внеску. Буде, як за кордоном, - для отримання кредиту потрібно внести передоплату мінімум 50% від вартості авто", - говорить експерт.

Більш того, на його думку, введена заборона на видачу кредитів в іноземній валюті також негативно відіб"ється на кількості автопродажів. Автоексперти вважають, що восени ринок автопродажів чекає невелике зростання.

Але пожвавлення залежатиме від того, чи відмінять додаткову 13% надбавку на імпорт авто.

Нагадаємо, продажі нових легкових автомобілів в Україні в травні 2009 року скоротилися майже в чотири рази (або на 74%) в порівнянні з травнем 2008 року.

За матеріалом Дело

Зараз ви читаєте новину «Автопродажі в Україні впали у 5 разів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути