Ексклюзиви
пʼятниця, 02 березня 2012 15:01

Як зекономити до 25% бензину

Цієї весни вартість бензину може зрости до 11-12 грн/літр. Якщо дотримуватися кількох простих правил, можна зекономити 20-25% пального.

Про це Gazeta.ua розповів автослюсар столичної СТО Валентин Приступа.

Почати економити на бензині потрібно з повітряного фільтру.

Якщо повітряний фільтр забруднений, то повітря буде обмежено потрапляти у двигун, внаслідок чого його робота порушуватиметься, а відтак на 5% збільшиться витрата бензину. Впевнитися, чи чистий фільтр можна, дивлячись через нього на світло. Якщо нічого не видно – значить потрібно міняти.

Варто обирати синтетичні або напівсинтетичні мастила, адже при використанні звичайних мінеральних спалюється на 7-8% більше бензину.

М'які шини й широкі диски - ще один серйозний фактор збільшення витрат пального. Так, чим ширші диски, тим більший аеродинамічний опір вони чинять й у середньому збільшують використання бензину на 0,5-1%. А от якщо збільшити тиск у шинах на 0,1 атм. вище норми, то можна зберегти 2-3% палива. Ефект особливо відчутний в далеких подорожах на високій швидкості.

Водіям не слід захоплюватися швидкісною їздою. Найекономніший режим – в межах 60-80 км/год зменшує витрати палива приблизно на 12%.

Сміття в автомобілі - це не тільки зайва вага, а й додаткові літри бензину. Так, кожні зайві 50 кг непотребу збільшують витрати палива, як мінімум на 2%. Потрібно також зняти багажник, адже він "з'їдає" на 0,5-1% більше пального через сильний аеродинамічний опір.

Кондиціонер і пічка з вентилятором збільшують витрати бензину у середньому на 15%. Обігрів заднього скла "з'їдає" до 3% пального.

Найбільше бензину потребують увімкнені фари, "протитуманки" й гучна музика. Крім того, якщо хочете економити, потрібно закривати всі вікна й люк. Це збереже близько 1% пального. Ще 2-3% бензину буде зекономлено, якщо влітку ставити авто в тіні – так паливо менше випаровуватиметься, авто не перегріватиметься й не доведеться вмикати кондиціонер".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли можна не платити за паркування свого авто?

До 10% бензину можна зекономити, якщо обережно користуватися педаллю газу і гальма.

Різкий старт збільшує витрати пального внаслідок того, що у двигун подаються більші порції бензину. Звичка різко гальмувати – особливо на автомобілі з карбюраторним двигуном – також сприяє значним витратам палива.

Важливим фактором економії бензину є справність усього авто, адже практично будь-яка несправність збільшує витрати палива.

Наприклад, проблеми з підвіскою погіршать економність на 1-2%, через неправильно працюючу систему уприскування "в трубу" може вилетіти у два рази більше бензину, ніж у відремонтованого авто.

Тим, хто тільки-но планує придбати авто, варто обирати економні маленькі автомобілі, які витрачають по 5-7 літрів пального на 100 км.

Якщо ж хочеться купити велике авто, то краще взяти менш потужний двигун. Сучасні двигуни – економічніші за старі, проте не завжди в нових автомобілях стоять сучасні двигуни. Тож перед купівлею варто уважно прочитати технічні характеристики "залізного коня".

На зекономлені гроші автослюсар радить купити GPS-навігатор - з ним витрати пального можуть скоротитися ще на 7-10% на рік, що збереже кожному автовласнику близько 400 євро.

Зараз ви читаєте новину «Як зекономити до 25% бензину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути