понеділок, 27 березня 2017 17:25

154 року тому народився засновник Rolls-Royce

154 року тому народився засновник Rolls-Royce

27 березня 1863 року народився "батько" однієї з найдорожчих і елітних автомобільних марок - Фредрік Генрі Ройс.

За 67 років життя він встиг вирости від рознощика газет і телеграм, працівника залізниці, електрика до офіцера британської армії, кавалера ордена "Британської імперії" і , врешті, творця люксових автомобілів. Їх вважають статусними автівками для справжніх аристократів. Вони возять очільників держав і королівську родину: наприклад, у Її Величності 5 "Роллз-Ройсів".

Підприємницька історія Ройса почалась, коли йому був 21 рік. Накопичивши двадцять фунтів, він в 1884 році заснував зі своїм діловим партнером Ернестом Клермонтом мануфактуру з випуску електроприладів. Через десять років він створив фірму з виробництва підйомних кранів під назвою "F.H. Royce & Company".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кросовер вперше перетнув Антарктиду

1901 рік для Ройса, і в подальшому світу, став переломним. Тоді він придбав свій перший автомобіль Decauville. Але чоловіка не влаштувала його якість і Ройс спочатку модернізував електричну систему і підвіску, а потім і вирішив побудувати автомобіль за власним проектом.

Через 3 роки Генрі Ройс познайомився із заможним любителем автогонок Чарльзом Роллсом. Тоді, 4 травня 1904 року, у Великобританії вони й заснували компанію Rolls-Royce. Вона виробляла елітні автомобілі й авіаційні двигуни, які під час Другої світової війни були майже на всіх британських літаках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Духові екстазу" Rolls-Royce виповнилось 106 років: як це було

Одним з найвідоміших перших автомобілів Rolls-Royce став Silver Ghost, також відомий під назвою 40/50 hp. Він побачив світ 1906 року. Мав 6-циліндровий двигун потужністю 48 к. с. і швидкістю 80 км / год. Увагу багатіїв привертав не лише срібний колір кузова, а й інноваційні рішення. Наприклад, автомобіль був настільки тихим, що коли на облицювання радіатора ставили монету ребром і заводили двигун, вона не падала. Окрім цього, вражала витривалість Rolls-Royce. Свого часу він поставив рекорд безперервної їзди - 24 тис. км. Rolls-Royce Silver Ghost називали кращим автомобілем у світі.

З 1914 році в автомобілях Rolls-Royce стало опцією електричне освітлення. А в 1919 році впровадили запуск з електростартером.

У лютому цього року Rolls-Royce випустив фінальний екземпляр Phantom 7-го покоління і приступили до роботи над 8-ою генерацією преміум авто.

Зараз ви читаєте новину «154 року тому народився засновник Rolls-Royce». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути