Ексклюзиви
четвер, 11 жовтня 2012 12:40

Лелеки можуть врятувати хату від пожежі

Автор: фото: Євген БОРІСОВ
 

Якось їхали з хлопцем автостопом до Шацьких озер, що на Волині. Водій легковика, який нас підібрав, розповідав цікаві історії про лелек. Тепер мрію, щоб на моїй хаті лелеки збудували собі гніздо.

"Одного разу, - каже, - загорілось село. Займались одна за одною хати. На будинку, до якого вже наближався вогонь, було гніздо з бузьками. Коли вогонь здійнявся над другою за рахунком хатою від лелечого гнізда, птах почав видавати дуже різкі голосні звуки, видно так кричав про допомогу. За пару хвилин почали злітатись гурми лелек. Хату окружило близько сотні птахів. Так от, вони летіли до озера, мочали крила у воду і збризкували  палаючі будинки. Вогонь помалу почав згасати. Так і не дійшов до хати, на якій жили лелеки", - згадує чоловік.

Також зауважив, що журавлі – птахи мстиві. Господарі, які скинуть лелече гніздо зі своїх помешкань, можуть про це сильно пошкодувати. "Лелеки, які живуть на чиїсь хаті, захищають її. Але коли господарі, не дай Бог, поглумились над птахами – чекайте помсти".

"Пам'ятаю, ще батько розповідав, коли якась сім'я зняла гніздо зі свого помешкання. Не знаю, скільки пройшло часу, але прилетів лелека, тримав у лапці щось палаюче і скинув на цю хату. Вона зайнялась. Згоріла вщент. Колись у волинських селах було дуже багато лелек, зараз так нема. В народі говорили, де живуть лелеки, там живуть добрі люди. Ще з дитинства пам'ятаю, дуже любив лелек. І зараз цих птахів поважаю", - додає волинянин.

Автор: фото: Євген БОРІСОВ
 

Ще з давніх часів для слов'ян білий лелека вважався птахом долі, провісником щастя і добробуту. Селяни вірили, що в дім, на якому з'явилося його гніздо, прийде щастя і злагода, в сім'ї припиняться сварки, діти ростимуть здоровими і не хворітимуть, у господаря садиби буде гарний урожай на полі, в околицях гнізда добре родитимуть фруктові дерева.

Зараз ви читаєте новину «Лелеки можуть врятувати хату від пожежі ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути