середа, 01 травня 2024 21:30

Спецтема: Війна Росії проти України

Байден намагався залякати Китай, але Сі перетнув "червоні лінії" і тепер допомагає Росії - WSJ

Байден намагався залякати Китай, але Сі перетнув "червоні лінії" і тепер допомагає Росії - WSJ
У США не змогли завадити Китаю допомагати окупантам. Фото: pixabay.com

Два роки тому президент США Джозеф Байден попередив Китай, щоб той не надавав Росії "матеріальну підтримку".

26 квітня держсекретар США Ентоні Блінкен визнав, що лідер КНР Сі Цзіньпін проігнорував це попередження. Зараз Китай є найбільшим постачальником військово-промислової бази Росії. Це докорінно змінило хід протистояння, пише The Wall Street Journal.

Подальші рішення Байдена будуть мати величезне значення для безпеки та стабільності у світі. Він або забезпечить дотримання своїх "червоних ліній" за допомогою санкцій, або застосувати лише символічні заходи. Це буде сигналізувати про крах американської рішучості.

Партнерами Китаю є Росія, Іран, Північна Корея та Венесуела. Безсумнівно, ці країни сприймуть напівсерйозне виконання санкцій як можливість продовжувати кампанію зі створення глобального хаосу. Сі бачить тут історичну можливість підірвати Захід.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повезе книжку: Путін сказав, коли поїде до Китаю

"Нездатність вжити рішучих дій проти Китаю зараз відкриє шлях до перемоги Росії в Україні", - зазначає газета.

Байден провів свою "червону лінію" 18 березня 2022 року. Він каже, що переконався, що китайський лідер розуміє, що його може спіткати небезпека і він поставить під загрозу економічні зв'язки Китаю зі США та Європою, якщо буде матеріально підтримувати Росію.

Міністерка торгівлі Джина Раймондо попередила, що Білий дім може "по суті закрити" найбільшого китайського виробника чипів Semiconductor Manufacturing International Corporation.

2022 року КНР намагалася не перетинати "червону лінію". Але 2023-го адміністрація Байдена застосувала лише символічні санкції до іранських постачальників безпілотників. Тоді у Китаї й могли вирішити, що все це блеф.

У березні 2023 року Сі Цзіньпін на знак солідарності з російським диктатором Володимиром Путіним відвідав Москву. Це стало переломним моментом у війні Росії проти України, фактично перетворивши її на війну Китаю із Заходом.

У Китаї заперечують причетність до підтримки російської війни проти України. Також там називають законною торгівлю з РФ і стверджують, що уряд країни забезпечує ефективний контроль за експортом товарів військового призначення і подвійного використання.

Нещодавно державний секретар США Ентоні Блінкен розкритикував Китай за підтримку оборонної промисловості Росії.

Зараз ви читаєте новину «Байден намагався залякати Китай, але Сі перетнув "червоні лінії" і тепер допомагає Росії - WSJ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути