Ексклюзивы
среда, 13 февраля 2013 15:56

Корову тричі видоїли в літаку

Зимового вечора у двері одного американського фермера хтось постукав.

– Ми хотіли б придбати вашу Еллі Фарм Оллі, – сказав покупець.

Ця корова породи джерсі з такою довгою кличкою була відома на всю округу, давала понад 20 л молока щодня. Господар не хотів продавати рекордсменку, але мусив: його ферма була на межі фінансового краху. Нові власники задумали використати корову в авіаційному шоу.

18 лютого 1930-го Еллі Фарм Оллі завели в аероплан. У ньому вона подолала 116 км між містами Бісмарк і Сент-Луїс, штат Міссурі, де відбувалася ­Міжнародна повітряна виставка. Під час польоту корову-рекордсменку тричі доїли. Отримані 23 л молока пакували в невеличкі картонні пакети й на парашутиках скидали над територією повітряної виставки. Після приземлення склянку надоєного в літаку молока дали й пілотові Чарльзу Ліндберґу.

Мета експерименту – "прокласти шлях для перевезення худоби повітрям", а також спостереження, як впливає політ на поведінку тварини та надої, писала тодішня газета. Еллі стала першою у світі коровою, яку підняли в повітря. У місті Медісон, штат Вісконсин, уже понад 30 років улаштовують свято на її честь.

Почалося все з того, що практикант у місцевому Музеї гірчиці Баррі Левензон 1981-го випадково натрапив у бібліотеці на газетну замітку про той політ. Почав копати далі й дізнався, що Еллі була не просто першою коровою, яку підняли в повітря, а й першою, яку подоїли під час польоту. Найбільше йому сподобалася ідея з молоком на парашутах.

– Я був вражений і мусив перетворити це на пісню, – розповідав музейник згодом.

Та інформації було обмаль, і Баррі почав вигадувати:

– У найкращих традиціях американської журналістики я створив решту.

За одну ніч він написав арію з "Бичачої кантати сі-бемоль", а потім цілу оперу про Летючу Корову. Спочатку молоко, видоєне в літаку, нібито хотіли продавати, та корова Еллі запротестувала: "Я зроблю найбільшу купу лайна, яку ви будь-коли бачили, тому виконуйте мої вимоги, інакше я поводитимуся непристойно". Вигадав Баррі Левензон й історію про купівлю Еллі Фарм Оллі в розореного фермера.

З 1981-го в Музеї гірчиці в Медісоні щороку 18 лютого люди збираються поїсти сиру й попити молока. Співають пісень Левензона й розмовляють про корів.

20 лютого 1935-го на берег Антарктиди вперше ступила жінка – 29-річна норвежка Кароліна Міккельсен. Такий подарунок на річницю весілля зробив їй чоловік Кларіус, капітан китобійного судна. Воно саме доставило місцевим китобоям дизельне паливо, а назад мало везти добутий жир. Кароліна згадувала, як їй було важко підніматися по скелях – каміння вкривав товстий шар гуано: пінгвіни, які гніздилися на узбережжі, за століття залишили тонни посліду. Подружжя й семеро моряків сфотографувалися з прапором Норвегії, випили кави з бутербродами й повернулися на корабель

"Ніколи в житті я ще не був такий приголомшений. Я завжди боявся речей, що починають працювати з першої спроби", –

писав американський винахідник Томас Едісон (1847 – 1931) про музичний програвач, відомий сьогодні під назвою "фонограф". Патент на нього він отримав 19 лютого 1878 року. Машина голкою зчитувала дані зі свинцевого циліндра, що обертався. Першою відтвореною на фонографі піснею була Mary had a little lamb – "У Мері було мале ягня". Фонограф став попередником усіх пристроїв записування й відтворення звуку. Німецький канцлер Отто фон Бісмарк відзначив, що винахід є "небезпечним пристроєм для дипломатів, але може стати дуже добрим, якщо вони почнуть говорити правду"

 

Першу перемогу нібито здобула Червона армія 23 лютого 1918 року. Цю версію озвучив Йосип Сталін 1938-го. "Молодые отряды новой армии – армии революционного народа, – писав він у своєму "Короткому курсі історії ВКП(б)", виданому того року, – героически отражали натиск вооруженного до зубов германского хищника. Под Нарвой и Псковом немецким оккупантам был дан решительный отпор. Их продвижение на Петроград было приостановлено. День отпора войскам германского империализма – 23 февраля – стал днем рождения молодой Красной армии". Та ще 23 лютого 1935-го Климент Ворошилов у статті в "Правде" стверджував: "Приурочивание празднества годовщины РККА к 23 февраля носит довольно случайный и трудно объяснимый характер, и не совпадает с историческими датами". Бо насправді невеликий загін німців зайняв Псков 24 лютого майже без спротиву більшовиків, а до Нарви німці підійшли 3 березня й зайняли її наступного ранку. Після невеликої перестрілки більшовики втекли звідти

20 лютого 1978 року генерально­му секретареві ЦК КПРС ­Леонідові Брежнєву (1907–1982) вручили орден "Перемога". Доти ним нагороджували тільки у воєнний час за видатні заслуги в командуванні фронтом. Зокрема, за успіхи, які сприяли докорінним переломам у стратегічній обстановці. ­Начальник політуправління 18-ї армії полковник Брежнєв таких не мав. 1989-го Михайло ­Горбачов скасував указ про це нагород­ження.

35-річний німецький інженер Рудольф Дізель (на марці 1958-го) 23 лютого 1893-го отримав патент на створений ним новий тип двигуна. Він працював на особливому паливі, що спалахувало не від зовнішньої іскри, як у бензиновому, а самозапалювалося при досягненні паливно-повітряною сумішшю певного тиску. ­Перший діючий взірець, який назвали "­дизель-двигуном", побудований на початку 1897 року. Завдяки потужності й економічності дизельні двигуни швидко набули популярності.

Рада народних комісарів України 23 лютого 1927 року ухвалила постанову про допомогу ­мандрів­ним циганам при переході на "трудовий осілий спосіб життя". Мали відкритися циганські педагогічні технікуми, ­школи-­інтернати, виходити книжки, газети й журнали ромською мовою. За переписом 1926-го, в Укра­їнській СРР жили близько 13 тис. циган.

24 лютого 1938 року в США почали продавати зубні щітки з нейлоновою щетиною. Це було перше комерційне застосування синтетичного матеріалу, винайденого 1935-го компанією DuPont. Перед тим використовували натуральну щетину.

На Першому каналі радянського Центрального телебачення 24 лютого 1973 року о 15.00

за московським часом уперше вийшла в ефір науково-популярна програма "Очевидне – неймовірне". Ведучий – доктор фізико-­математичних наук, професор Сергій Капіца. Жанр ­передачі – не­формальне обговорення ціка­вих та актуальних проблем ученими.

 

45 хвилин пробув президентом Мексики Педро Ласкуран 18 лютого 1913 року – із 17.15 до 18.00. У країні відбувся державний переворот. Попереднього главу держави відсторонили від влади й убили. Згідно з конституцією, тимчасовим президентом ставав міністр закордонних справ. Ним був Ласкуран. Він склав присягу, призначив спадкоємця – генерала, який стояв на чолі заколоту, – і пішов у відставку

Сейчас вы читаете новость «Корову тричі видоїли в літаку». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть