середа, 23 березня 2011 09:35

Спецтема: Землетрус і цунамі в Японії

У Токіо отруєна радіоактивними речовинами питна вода

У Токіо отруєна радіоактивними речовинами питна вода

Кількість радіоактивного йоду у водопровідній воді в Токіо перевищила безпечний для дітей рівень.

Про те, що у воді в Токіо виявлені радіоактивні речовини, повідомлялося 19 березня, проте тоді рівень забруднення не становив жодної небезпеки для здоров'я громадян. Також було відомо про сліди радіоактивного забруднення у воді в префектурах Ніігата, Тіба, Сайтама, Тотігі та Гунма.

В уряді Японії повідомили, що масова активність радіонуклідів у воді в Токіо перевищила 210 беккерелів на кілограм. Це в два рази більше за норму в 100 беккерелів на кілограм, яка є гранично допустимою при виготовленні дитячого харчування. Підвищений рівень забруднення був виявлений лише в одному районі Токіо, однак влада міста порекомендувала всім жителям столиці Японії утриматися від використання водопровідної води для приготування дитячих сумішей.

Раніше повідомлялося, що перевищення допустимих норм радіоактивного забруднення було зафіксовано в префектурі Фукусіма неподалік від атомної електростанції "Фукусіма-1". Повідомлялося, що масова активність радіонуклідів йоду в одному кілограмі шпинату перевищувала 54 000 беккерелів, при нормі у дві тисячі беккерелів.

За даними Reuters, ознаки радіоактивного забруднення зафіксовані на водоочисних спорудах у самому Токіо і п'яти передмістях.

Причиною радіоактивного забруднення в Японії стала серія аварій на АЕС "Фукусіма-1", спровокованих землетрусом і цунамі. З 11 березня на АЕС тривають роботи з охолодження реакторів, в яких через перебої з подачею води почалося часткове розплавлення активної зони. Згідно з останніми відомостями, до всіх реакторів підведена електрика, в найближчі дні системи охолодження будуть забезпечені електроенергією.

Reuters зазначає, що на першому реакторі "Фукусіма-1" зафіксовано підвищення температури вище встановлених норм безпеки. У той же час відзначається, що ситуація не є критичною.

Після повідомлення про підвищення рівня забруднення води в Токіо індекс активності японського фондового ринку закрився падінням на 1,65 відсотка.

Як писала Gazeta.ua, літак авіакомпанії Міжнародні авіалінії України в ніч на середу прилетів з Токіо з евакуйованим громадянами України, Білорусі та Молдови.

"О 0:02 літак прилетів з Токіо, на його борту 53 українців, четверо білорусів і дев'ять громадян Молдови", - повідомив прес-секретар Міністерства закордонних справ України Олександр Дікусаров.

Зараз ви читаєте новину «У Токіо отруєна радіоактивними речовинами питна вода». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути