середа, 23 березня 2011 07:00

Японія відкликає радіоактивні продукти

21 березня міністр торгівлі Японії Банрі Каїєда заявив, що країна тимчасово призупиняє зовнішню торгівлю.

— Необхідно перевірити всі товари, щоб покупці могли бути спокійні. Ми не продаватимемо нічого радіоактивного. Світ може бути впевнений у цьому. Після заборони якийсь час торгуватимуть лише тими товарами, які виробляють на фабриках за 500 кілометрів від Фукусіми, — каже міністр під час прес-конференції.

Напередодні працівники радіологічного контролю Японії знайшли радіоактивний йод і цезій у молоці та шпинаті. Вміст цих речовин у молоці в 17 разів перевищує норму, у шпинаті — у 27. Обидва продукти зібрали у префектурах Фукусіма та Ібаракі. Ці головні аграрні регіони найбільше постраждали від аварії на атомній електростанції. Зараження охопило територію в радіусі 30 км довкола.

— Такий рівень радіації не матиме прямого впливу на здоров'я, — каже доктор Джеймс Кокс, професор онкології Ракового центру в Г'юстоні.— Навіть при довготривалому вживанні ризик можна вважати незначним. Про всяк випадок краще приймати йодовані пігулки.

Японія заборонила навіть внутрішній продаж усіх харчів із двох уражених префектур. Росія, Індія і країни Євросоюзу з минулого тижня запровадили радіологічний контроль японських товарів.

— Я купувала підгузки японського виробництва і дещо з косметики, — розповідає "ГПУ" москвичка 32-річна Аліса Кадубіна. — Замовляла через сайти. З обох прийшло повідомлення, що їхню продукцію виробляють в іншому кінці країни. Росія також перевіряє все, що ввозять. Купуватиму їхні товари й далі.

АЕС у Фукусімі вийшла з ладу під час цунамі 11 березня. Постійне нагрівання шести реакторів призвело до численних вибухів водню і пожежі, а рівень випромінення визнали критично небезпечним. Ріст температури вже зупинили.

Зараз ви читаєте новину «Японія відкликає радіоактивні продукти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути