четвер, 15 червня 2006 19:02

У Тернопіль не пускають чужих будівельників

Автор: фото: Сергій ГРОМОВИЙ
  Серед старіших будинків у тернопільському районі ”Аляска” зводять ще два будинки. Щита з координатами забудовника немає. Попередній генплан передбачав на цьому місці сквер
Серед старіших будинків у тернопільському районі ”Аляска” зводять ще два будинки. Щита з координатами забудовника немає. Попередній генплан передбачав на цьому місці сквер

Минулого року квартир у Тернополі збудували більше, ніж у "золоті часи" соціалізму — 105 тис. кв. м. В основному будують за кошти заробітчан з Італії та Португалії — вихідців із сіл області. Такі є чи не в кожній родині. Селяни і досі переконані, що міське життя легке й красиве. Попит спричинив зростання цін.

Покупці впевнені: будівельники завищують ціни.

— Мій чоловік Миросько тепер в Італії, — розповіла Марія Поробок, 37 років, вчителька із села Ілавче, що за 35 км від Тернополя. — Мама теж там на заробітках. За п"ять років назбирали грошей. Нам порадили вклаcти у квартиру в Тернополі. Потім її можна вигідно перепродати.

Два-три роки тому в місті пропонували вкладати в будівництво нового житла по $320–350 за кв. м. Новосілля обіцяли за два роки. "Потерпимо, зате житимемо в нових, просторих квартирах", утішали себе інвестори. За кілька місяців їм повідомляли: треба доплатити. Додаткові внески "на водогін", "на асфальт", "на дитячий майданчик" збільшують вартість квартири наполовину. Марія Поробок підрахувала, що "квадрат" квартири в Березовиці (селище на околиці Тернополя) вже потягнув на $530. Компанія "Укрбудінвест" обіцяє здати шестиповерхівку лише за рік.

— У Тернополі працює 35 будівельних фірм, переважно дрібних, які заманювали клієнтів дешевим "квадратом" по 300–320 доларів, а потім накручували мало не подвійну ціну, — пояснює 47-річний Орест Муц, депутат міськради попереднього скликання, тепер — депутат Верховної Ради. — Реальна собівартість квадратного метра в Тернополі на початку року була на рівні 250 доларів.

Не згоден із ним голова правління ВАТ "Тернопільбуд" Василь Лило, 49 років. Торік його компанія здала половину тернопільських новобудов. Пальне і газ стрімко подорожчали, цемент продають по 310—330 грн за тонну — на 150 грн дорожче, ніж у грудні 2005-го. Подорожчали будматеріали, відтак і житло. А ціна $600 за "квадрат" закладена з невеликим запасом, щоб не довелося стягувати з покупців нових платежів, пояснює Василь Лило.

Керівники місцевих будівельних фірм сидять у міськраді

Хай там як, а в більшості міст ціни скромніші. Метр у рівненській новобудові коштує $549, повідомили в управлінні капітального будівництва Рівненського міськвиконкому. У Черкасах компанія "Дніпровський круг" продає квартири у готовій 13-поверхівці на Набережній Дніпра по $569 за "квадрат" (рік тому було $500).

— Могло бути й дешевше, але ми платимо місту за під"єднання до мереж, за оренду ділянки під будовою, — розповів директор черкаської філії компанії Костянтин Мокрушин, 28 років.

Квадратний метр у харківській новобудові, яку звела фірма "Будівельний альянс "Моноліт", у травні продавали по $545. У Дніпропетровську беруть по $510. Метр столичної новобудови від "Київміськбуду" на вул. Строкача обійдеться в $980. Але монолітно-каркасна 24-поверхівка простоїть довше. У будинку три швидкісні ліфти. Тернопільські новобудови на п"ять-сім поверхів будують без ліфтів і сміттєпроводів. Квартири у Києві, Черкасах, Харкові, Житомирі й Дніпропетровську, на відміну від Тернополя, здають із готовим опаленням і теплоізоляцією зовнішніх стін.

Збити ціну можна. Варто дозволити будувати в Тернополі компаніям з інших міст, переконаний Орест Муц. "Київміськбуд" пропонував свої послуги кілька років тому. Але тернопільські чиновники не захотіли. Бо керівники місцевих будівельних фірм сидять у міськраді. Один із них, директор тернопільської фірми "Будівельник" Зеновій Щепановський, перед виборами оприлюднив свою зарплату — 109 тис. грн. Місто отримало шок. І зробило висновки.

— Тернопіль має проводити відкриті торги на земельні ділянки і конкурси проектів, — каже депутат міськради минулого скликання Василь Богачук, 45 років. — Досі землю безплатно роздають своїм.

Великі міста вже два роки продають ділянки під забудову на відкритих торгах або здають в оренду. У сусідньому Львові за гектар міської землі на житломасиві забудовники ладні викласти 2,5 млн грн. При цьому "квадрат" житла коштує ті ж $600.

За останні місяці інтерес до новобудов у Тернополі послабшав. На квартири по $50–70 тис. заробітчанських капіталів не вистачає. Зменшилася кількість укладених місцевими ріелторами угод — зі 150 до 100, а ціни не змінилися. Таке повідомили в агентстві "Перший центр нерухомості". Хоча восени попит може підвищитися, каже директор агентства Тетяна Глогусь, 50 років.

Щоб не переплачувати, грошовитим тернополянам значно вигідніше будуватись у передмістях. Тоді житло обійдеться в $220–300 за кв. м. Землю під забудову продають по $1–3 тис. за сотку.


Вартість житла в багатоповерхівках


 Місто
 Середня ціна 1 кв. м, грн
 Вінниця
 2500
 Дніпропетровськ  2603
 Житомир
 2600
 Івано-Франківськ
 3030
 Київ
 4160
 Львів
 3015
 Рівне
 2800
 Тернопіль
 3390
 Ужгород
 4040
 Харків
 2778
 Черкаси
 2550
 Чернівці
 3400

дані: "ГПУ"


"Академічне" передмістя Вінниці

700 тис кв. м житла побудують у передмісті біля Вінницького державного аграрного університету концерн "Поділля" і холдингова компанія "Киїміськбуд". У житловому районі "Академічний" на 85 га зведуть півсотні багатоповерхівок на 7 тис. квартир, дві школи, п"ять дитячих садків, спорткомплекс і магазини. У будівництво інвестують 1,3 млрд грн. До 2007 року прокладуть сюди тролейбусну лінію завдовжки 5 км. На це піде ще 4,5 млн грн.

Юрій БАСЮК

Зараз ви читаєте новину «У Тернопіль не пускають чужих будівельників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути