середа, 19 січня 2011 00:15

Йосип Найдук бачить дружину чотири рази на рік

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Актор і композитор Йосип Найдук у своїй столичній однокімнатній квартирі
Актор і композитор Йосип Найдук у своїй столичній однокімнатній квартирі

"Ой з-за гори кам'яної голуби літають, не зазнав я розкошоньки, вже й літа минають", — наспівує актор та композитор 76-річний Йосип Найдук у своїй однокімнатці по вул. Довженка в Києві. Він знявся у 29 стрічках, написав кількасот пісень.

Йосип Михайлович ставить на плиту турку з кавою. До кухні просить не заходити, мовляв, вдвох не розминемося. У кімнаті над ліжком висить ікона Святого Миколая. На тумбочці — червоний телефон і записник. Поряд — баян.

— Це баян старий, німецький. Багато людей великі гроші за нього давали. Та я його нікому не продав, хоч голодувати довелося.

Згадує, як знімався у стрічці Миколи Мащенка "Шлях до Софії".

— Знімали в Болгарії високо в горах, там снігу повно, мороз. Разом з одним російським актором грали російських військових. Мали по снігу тягти пораненого болгарського бійця. Режисер почав кричати, що повільно його тягнемо. А ми йти не можемо, бо снігу по пояс. Він сам вийшов, щоб нам показати цю сцену. Ступив крок і з головою провалився.

Жаліється, що зараз рідко запрошують на зйомки:

— На кастингах вимагають, щоб російською розмовляв. Якось один московський режисер приїхав знімати фільм "Мертві та живі небезпечні". Шукав актора на роль дідуся, який живе у далекому селі. Побачив мене і питає: "Как у вас с русским языком?". Я відповів: "Так, як у вас з українським!" Він посміявся і взяв мене на цю роль.

Показує фотографії. На одній він із дружиною на весіллі сина.

— Із Марійкою познайомився на її випускному. Служив тоді в оркестрі Закарпатського військового округу, нас запросили грати для випускників. Одразу запримітив дівчину, яка гарно танцювала. Попросив свого начальника, щоб відпустив потанцювати. Запросив Марійку, а вона каже: "Мені батьки заборонили із солдатами танцювати". Пояснив, що я не солдат.

— На Паску я пішов у самоволку. А до нас саме приїхав начальник перевірку робити. Мене солдати по всьому місту шукали. Я тоді вчив сина одного генерала музики. Той генерал порадив сказати, що я був у своєї дівчини, бо вона вагітна і їй погано стало. Я так і зробив, хоч ми з Марійкою навіть не цілувалися. Її направили до лікарні перевіритися. Там Марійчина тітка працювала. Вона написала, що дівчина дійсно у положенні. Після цього ми й одружилися.

Йосип Михайлович має двох дітей — 45-річного Володимира та Лесю, 52 роки.

— Донька в Тернополі живе. Оце недавно хотіла пристройку до будинку зробити, а в міській раді їй усе голову морочили. Гроші брали, а довідки не давали. Сам поїхав до них, прочухана дав. Син в Ужгороді живе. Він із Ющенком вчився в інституті, тільки той на два роки раніше закінчив. Тепер Володя — головний фінансист Закарпаття.

До столиці Йосип Найдук переїхав 31 рік тому.

— До того жив у Тернополі, працював у театрі. Режисером там призначили Павла Загребельного. Він був секретарем партійної організації, затятий комуніст. Його спеціально прислали на Західну Україну, щоб доноси робив. Якось випив пляшку коньяку і спитав у мене, чому я в партію не вступаю. Я відповів, що в партію, до якої входять такі п'янчуги, як він, вступати не збираюся.

На святкуванні 50-річчя театру зі сцени зачитували наказ про відзначення найкращих працівників. Назвали навіть прибиральниць, а мене ні. Дружина cказала мені: "Як не підеш із цього театру, то я тебе знати не хочу". Наступного дня написав заяву про звільнення.

Дружина прожила у столиці два дні.

— Вона вдома залишилася, а я поїхав зніматися в останньому кадрі для фільму "Дума про Ковпака". Через три дні повертаюся, а мені ніхто не відчиняє. Під килимком знайшов ключ, загорнутий у газетку. На столі лежить записка: "Я тут між цими москалями та жидами жити не буду. За два дні ні разу не почула української мови". Дружина живе в Тернополі. Бачимося з нею на наші дні народження, Різдво та Паску.

Зараз ви читаєте новину «Йосип Найдук бачить дружину чотири рази на рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути