середа, 17 листопада 2010 15:54

У Канаді вчені навчилися робити кров зі шкіри

У Канаді вчені навчилися робити кров зі шкіри

Канадський учений Мік Бхатія (Mick Bhatia) з медичної школи Майкла Де Грута (Michael DeGroote School of Medicine) під час експериментів з'ясував, що є можливість одержувати кров потрібної групи і резусу прямо з власних клітин шкіри пацієнта.

Раніше ж, щоб згенерувати штучним шляхом потрібну кров, доводилося використовувати плюрипотентні стовбурові клітини. Цей процес був украй неефективним.

У підсумку завдяки дослідженням Бхатія був зроблений висновок, що кров генерувати з клітин шкіри набагато швидше і простіше. Дослідження повторювалися кілька разів протягом двох років, кров створювалася зі шкіри як молодих, так і літніх учасників експерименту, пише Руформатор.

Цей підхід, який, однак, поки не описується детально, може бути використаний в майбутньому не тільки в хірургічних операціях. Його можна використати при лікуванні анемії і навіть лейкемії, не кажучи вже про інші типи раку.

За словами одного з розробників, їх дослідна група розраховує вдосконалити технологію настільки, щоб отриману кров можна було без побоювань вводити людині. Однак ця робота поки що далека від завершення.

Зараз ви читаєте новину «У Канаді вчені навчилися робити кров зі шкіри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути