пʼятниця, 16 липня 2010 20:25

Туфлі на підборах розтягують м'язи

Туфлі на підборах розтягують м'язи

Британські вчені з'ясували, чому ті жінки, які часто носять туфлі на високих підборах, при переході на інше взуття відчувають біль.

Сканування литкових м'язів у таких жінок виявило їхнє вкорочення в середньому на 13% в порівнянні з м'язами тих жінок, які не носять туфель на високих підборах. У статті, опублікованій в медичному журналі Journal of Experimental Biology, йдеться також про те, що туфлі на шпильках приводять і до загрубіння сухожиль.

Голова групи дослідників професор Марко Нарічі з університету Манчестера сказав, що ще в 1950-і роки секретарки, що носили туфлі на шпильках, скаржилися на те, що їм важко переходити на звичайні туфлі або ходити босоніж. Але ніхто не зайнявся дослідженням того, що саме відбувається при цьому з м'язами литок.

З групи з 80 жінок дослідники відібрали 11, які регулярно протягом двох і більше років носили туфлі на підборах заввишки 5 см і випробовували, чи відчувають вони дискомфорт при переході на інше взуття.

Магнітно-резонансне сканування показало, що розміри литкових м'язів у жінок, що носять високі підбори, і у жінок, які віддають перевагу низьким підборам, майже однакові.

Але ультразвукове сканування підтверджує, що у жінок, які носять високі каблуки, дійсно більш короткі м'язи. Крім того, виявилося, що в таких жінок набагато товщі і грубіше сухожилля на ногах.

Це призводить до дискомфортних відчуттів при переході на взуття з низькими підборами, тому що, як вказує професор Нарічі, сухожилля не можуть достатньо розтягнутися. Проте він не вважає, що жінкам потрібно відмовлятися від носіння взуття на високих підборах.

"Ніхто з жінок, що брали участь на добровільній основі в нашому дослідженні, не збирається відмовлятися від туфель на шпильках. Адже врешті-решт, якщо хочеш бути модною, потрібно страждати", - зауважив професор.

Він рекомендує таким жінкам робити вправи на розтяжку, наприклад, ставати навшпиньки на сходинку і опускати якнайнижче п'яти, а потім підніматися навшпиньки знову.

BBC

Зараз ви читаєте новину «Туфлі на підборах розтягують м'язи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути