четвер, 15 липня 2010 20:12

Львівські солдати чистять річки на Буковині

Другий тиждень на території Герцаївського району Чернівецької області працюють солдати 80-го окремого аеромобільного полку зі Львова. Майже 100 бійців розчищають замулені подвір"я та русла річок від сміття та гілля. У вівторок у селі Тернавка військові вантажать на машини гілки дерев, хмиз та інше сміття з потіка і відвозять на звалище.

— У нас замулено 6 тисяч гектарів землі. Самим це зробити — не переробити. А солдати молодці — працюють швидко, — каже сільський голова села Тернавка Іван Пантя, 40 років. — Я їх батькам у першу чергу вдячний.

Працюють військові шість днів на тиждень із 8.00.

— Живемо у школі. Обід прямо на робочі місця нам привозять, а до обіду люди щось солодке приносять, — каже командир 80-го окремого аеромобільного полку Віктор Вовк.

Марія Сандуляк принесла солдатам тазик пирогів:

— Якщо вони прийшли до нас, то їм треба допомогти. Жалію їх. У нас удома сміття і мул вибрали.

За вісім днів роботи солдати зі Львова розчистили в Чернівецькій області 3 км русел річок від намулу, 8 км доріг. У регіоні досі підтоплені 143 підвали, 152 криниці та 107 га полів.

У вівторок усі 153 жителі селища Коропець Монастириського району Тернопільщини, яких відселили через різке підняття рівня води у Дністрі, повернулися до своїх домівок.

— Люди зараз відмивають підлоги від намулу, виносять сміття. Меблі та речі ще у школі й Народному домі. Їх охороняє міліція. Комісія обстежує будинки і присадибні ділянки. Оцінює збитки. Але ще досі невідомо, чи будуть гроші від держави, — розповідає виконувачка обов"язків селищного голови Ганна Куйловська, 50 років.

У селище підвозять питну воду. До хат уже можна добратися без човнів.

До хат уже можна добратися без човнів

— Страхові агенти приїжджали, оцінювали збитки, але люди ще надіються на допомогу від влади, — продовжує Ганна Петрівна. — Мали в нас фестиваль "Коропфест" проводити, але скасували. Як нема грошей для відшкодування по стихії, то хіба до фестивалей...

В Івано-Франківську область надійшли 28 млн 400 тис. грн для ліквідації наслідків стихії. 1,2 млн грн виділили з резервного фонду Прикарпаття.

Гроші виплачують районні управління праці та соціального захисту.

— На наш рахунок надійшли 583 тисячі гривень для виплат потерпілим від повені, — каже начальник Тисменицького районного управління Мирослав Лутчин, 52 роки. — У нашому районі люди будуть отримувати лише по тисячі гривень, бо їхні будинки лише підтоплені. Пошкоджених і зруйнованих не зареєстровано. Гроші постраждалі зможуть отримати в касах Ощадбанку, згідно зі списками.

В області залишаються частково підтопленими 1834 житлові будинки.

Зараз ви читаєте новину «Львівські солдати чистять річки на Буковині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути