четвер, 08 липня 2010 03:27

Юхновський пропонує замість себе Володимира Панченка

Автор: фото з сайта rferl.org
  Ігор Юхновський: ”Треба передати справи. Я зробив цей інститут”
Ігор Юхновський: ”Треба передати справи. Я зробив цей інститут”

Уряд звільнив голову Українського інституту національної пам"яті 84-річного Ігоря Юхновського. Він виконуватиме обов"язки керівника до 12 серпня. Ігор Рафаїлович працював на цій посаді з моменту заснування інституту — із 2006 року. Президент Віктор Ющенко поклав на нього дослідження боротьби за відновлення державності України, увічнення пам"яті жертв Голодомору та політичних репресій.

— Я сам стимулював звільнення, тому що мав відійти від своєї роботи, — пояснює Ігор Рафаїлович. — Усе одно залишив би інститут, тому що мій вік не дозволяє повноцінно ним керувати. Питання було в тому, хто може зайняти моє місце. Ми вже зі звільненим віце-прем"єром Семиноженком обговорювали цю тему. Він повідомив, що буде замість мене. Я зрадів, бо в такому випадку статус інституту суттєво підвищувався. Тому написав заяву. Але Семиноженко не очолив інститут.

Хто може це зробити?

— Я навіть не уявляю. Ганна Герман казала, що вони знайдуть достойну кандидатуру. Може, так і буде. Було б добре, щоб я зустрівся зі своїм наступником. Треба передати справи. Я зробив цей інститут. Тому мені важливо, хто буде продовжувати мою роботу. Рекомендував би на цю посаду Володимира Панченка із Києво-Могилянської академії. Я б цього дуже хотів, бо це чудова кандидатура. Він самостійна й обізнана людина. Начальства не боїться.

Буду малювати, доглядати господарство

Що робитимете після звільнення?

— Думаю повернутися до фізики. Можливо, буду займатися економікою, яку покинув перед приходом до інституту. Ще буду малювати, займатися з правнуком і доглядати господарство.

— Юхновський був незручним для влади. Люди, які мають відмінні від неї бачення, її не влаштовують, — говорить екс-голова архіву Служби безпеки 33-річний Володимир В"ятрович. — Цей крок був послідовним у політиці, яку реалізовують можновладці в гуманітарній сфері. Вона відверто антиукраїнська і прорадянська. В її рамкам існування Інституту національної пам"яті є зайвим. Тому зараз ідеться про його ліквідацію чи переформатування.

Зараз ви читаєте новину «Юхновський пропонує замість себе Володимира Панченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути