пʼятниця, 28 травня 2010 16:56

Черновецький на відкритті пам'ятника забув імена засновників Києва

Черновецький на відкритті пам'ятника забув імена засновників Києва

Сьогодні о 13.48 мер Києва Леонід Черновецький відкрив реставрований пам'ятник засновникам Києва. Відновлення одного з головних символів столиці тривало 3 місяці і 5 днів.

Відкриття пам'ятнику проходило в урочистій обстановці. В Старонаводницькому парку грав Київський муніципальний духовий оркестр і співали вокалісти ансамблю "Благовість". Відкриття було заплановано на половину другої дня. Мер столиці запізнився на 16 хвилин.

Синьо-жовту стрічку, якою був обв'язаний пам'ятник, зняв Леонід Черновецький. Під час його привітального слова стався конфуз - міський голова забув імена засновників Києва.

"Как я и обещал, ко дню Киева мы открываем полностью отреставрированный самый главный памятный знак Киева, памятник основателям Киева: Хориву, их сестре Ще.. Кию, - сказав Черновецький. Після секундної паузи він виправився. - Щеку и их сестре Лыбеди".

Подальшу промову мер міста читав з папірця. Після Черновецького виступав Валентин Згурський, який обіймав посаду голови київського міськвиконкому 1979-1990 р. Він не зміг пригадати імена Кия і Хорива.

"Чтобы увековечить 1500-летие Киева было принято решение соорудить памятник основателям города Хориву и... Ой.. и Лыбеди. Сестре. Короче говоря, стал вопрос где же его поставить...", - розказав Згурський, виступаючи перед публікою.

На реставрованому пам'ятнику не залишилось жодних слідів пошкодження. Начальник управління охорони культурної спадщини Руслан Кухаренко заявив, що скульптури легендарних братів і їхньої сестри, встановлені на човні, ті самі, що були до поломки у лютому цього року.

"В середині абсолютно новий бетон, який має гідроізоляційні властивості, - каже Руслан Кухаренко. - Він виготовлений на спеціальних в'яжучих матеріалах. Щоб всередині пам'ятнику не збирався конденсат, ми зробили дренаж. Вода стікатиме у басейн. Реставрація обійшлась у 4 мільйони гривень. Ці гроші узято в кредит у банку Хрещатик. Гроші повертатимуть з міського бюджету. Я думаю, пам'ятник прослужить не менше 100 років. Ми будемо за ним слідкувати."

Щек і Кий тримають в руках нові списи. Старі від падіння зламались. Нинішні списи виготовлені з товстостінної труби, несуть на собі частину ваги скульптур. Фігури засновників Києва і човен покрили антикорозійною речовиною. Біля підніжжя пам'ятнику замінили декілька гранітних плит подіуму і відремонтували фонтан.

Через 20 хвилин після відкриття пам'ятнику, до нього підійшла перша пара молодят. Сергій та Олександра Водотієць за київським звичаєм повернулись до пам'ятника спинами і кинули букет квітів під ноги засновників міста. Молодий розказав, що про відкриття пам'ятника він почув напередодні весілля по радіо.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Черновецький на відкритті пам'ятника забув імена засновників Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

30

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути