вівторок, 02 березня 2010 07:29

Кия і Либідь відправили на ремонт

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Пустий постамент-човен на набережній Дніпра — усе, що лишилося від пам’ятника засновникам Києва. Фото зроблене у понеділок зранку. Скульптури Кия, Щека, Хорива й Либеді міська влада демонтувала та сховала на території комбінату ”Художник”
Пустий постамент-човен на набережній Дніпра — усе, що лишилося від пам’ятника засновникам Києва. Фото зроблене у понеділок зранку. Скульптури Кия, Щека, Хорива й Либеді міська влада демонтувала та сховала на території комбінату ”Художник”

Столична влада у вихідні демонтувала скульптури ще двох легендарних засновників Києва — Кия та Либіді. Човен від пам"ятника стоїть біля Старонаводницького парку в столиці пустий.

У ніч на середу, 24 лютого, від постаменту відламалися і впали на набережну Дніпра монументи братів Щека й Хорива. Кий і Либідь стояли до неділі. Міська влада обіцяє відремонтувати пам"ятник і відкрити його до Дня незалежності.

Усі чотири скульптури відвезли на територію творчо-виробничого комбінату "Художник" на вул. Васильківській. 1982 року це підприємство виготовило пам"ятник. Статуї Щека й Хорива привезли в середу, вивантажили й кинули, як брухт, у снігові кучугури. У четвер розкидані скульптури сфотографував киянин Ігор. Він працює неподалік підприємства. Розіслав фото в кілька газет.

— Після публікації фотографій комбінат заметушився, — розповідає Ігор "ГПУ" в неділю. — Скульптури засновників міста витягли зі снігу й кудись заховали. На дворі їх уже нема. Сам двір прибрали.

Пресу на територію комбінату "Художник" не пускають. Керівництво підприємства розмовляти з журналістами відмовляється.

— Директор? У довгостроковому відрядженні. Головний інженер? Він у відпустці. Без дозволу керівництва до нас входити заборонено, — кажуть на прохідній "Художника".

Руслан Кухаренко, начальник столичного управління культурної спадщини, каже, мерія розглядає два варіанти. Або капітально відремонтувати пам"ятник, або зробити інші, бронзові копії чотирьох скульптур. Якщо робити монументи з бронзи, пам"ятник стоятиме протягом століть, каже Кухаренко.

Депутат Київради Олександр Бригинець підрахував, що ремонт пам"ятника обійдеться в 3 млн грн. Скільки коштуватиме заміна скульптур бронзовими — невідомо.

Пам"ятник стояв із 1982-го, відкрили його на честь 1500-річчя заснування Києва. До нього приїжджали весільні кортежі, молодята закидали букети в човен.

Зараз ви читаєте новину «Кия і Либідь відправили на ремонт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути