— Купую невелику заморожену салаку. Ось за цю заплатила 7 гривень, — показує пакунок Світлана Гнідаш, 50 років, із райцентру Сосниця на Чернігівщині. — Розморожую, відрізую голови, чищу нутрощі. Роблю з неї домашні шпроти. Півкаструлі вийде. А якби купувати, то за 7 гривень — маленька баночка.
Світлана Петрівна в літровій посудині заварює міцний чорний чай. Відціджує його і заливає ним рибу. Це потрібно, аби вона стала коричневою. Далі солить рибу, додає спеції та чотири ложки олії.
— Спеції можна додавати різні — хто які любить, — кидає в каструлю перець-горошок. — Якщо всипати трохи карі, шпроти матимуть червонуватий відтінок. Страву ставлю на маленький вогонь варитися на 1,5 години. Потім каструлю обгортую ковдрою і лишаю в теплі на ніч. До ранку всі кісточки розм"якнуть. Буде смачніше, хоч їсти можна одразу після того, як звариться.
Домашні шпроти можна робити також із кільки.
Коментарі