четвер, 15 квітня 2010 20:12

"На одну суку треба 15 ватних тампонів"

Автор: фото: Олена ДЗІК
  Ветлікарі Сергій Червінський (ліворуч), Неля Чередниченко та Павло Гнатишин стерилізують безпритульного собаку у тернопільській районній ветлікарні
Ветлікарі Сергій Червінський (ліворуч), Неля Чередниченко та Павло Гнатишин стерилізують безпритульного собаку у тернопільській районній ветлікарні

"Як нас тільки не обзивають. І живодьори, і "таку твою мать" почуєш не раз. Одна молодиця виносила зранку сміття. Побачила, що ми собаку ловимо, то так із відром і кинулася до нас битися. А бабця якась на коліна падала: лиши собачку. І плаче ґвавтами", — говорить шофер бригади з відлову собак Петро Мельник, 55 років.

У п"ятницю вдосвіта він ГАЗом везе працівників тернопільської міської шляхово-експлуатаційної дільниці до Центрального ринку біля автовокзалу. Ловитимуть бездомних псів. Крім водія, у бригаді ще двоє людей — стрілець і ловець. У собак стріляють шприцом із заспокійливими засобами, зарядженим у пневматичну рушницю. Потім ловлять фіксаційною петлею і садять у клітку. О 10.00 бригада вже везе п"ятьох собак до тернопільської районної ветлікарні у приміське селище Велика Березовиця.

Тут їх стерилізують і чіпляють бирку на вухо. Тоді відправляють у притулок до сусіднього села Дичків. Коли собаки пройдуть курс реабілітації, їх відвозять на те ж місце, де зловили.

— Люди нарікають, що бездомні пси заразу по місті розносять, дітей лякають. А  стерилізацію робити не дають. То хай би приводили тих собак до нас, щоб зробити вакцинацію від сказу. Від блох і глистів пролікувати, — каже ветлікар Сергій Червінський, 44 роки.

Медики кладуть собаку на операційний стіл. Лапи фіксують. Вводять загальний наркоз. Ветлікар Неля Чередниченко, 34 роки, робить стерилізацію скальпелем. Пес виривається. Начальник лікарні Павло Гнатишин, 42 роки, вводить собаці другий укол із наркозом.

Псів спочатку мали би на дієту садити. Тоді б вони не рвали

— У нього патологія — кіста, тому наркоз погано взяв, — пояснює. — Дати наркоз по повній програмі — пес може впасти в кому. Якщо є домашній собака, то можна розпитати, чим хворів, у господаря. А в бездомних може бути хворе серце чи якісь патології.

Із державного бюджету на стерилізацію грошей не дають. Медичних засобів, які раніше виділила міська рада, на операції вже не вистачає.

— У кобелів стерилізація простіша. А на одну суку треба хоча б 10–15 ватних тампонів. Це ж середину треба розрізати. От добре, що шофер сьогодні десь йод роздобув і привіз. Уже дійшло до того, що спирт із дому приносимо, бо нема чим рану обробити, — коле по черзі наркоз іншим собакам Гнатишин.

За кілька хвилин тварини починають блювати.

— Псів спочатку мали би у притулок відвозити, на дієту садити. Тоді б вони не рвали, — каже Павло Васильович. — Через 10 днів собаці треба зробити лікування від глистів і блох, ще за п"ять — вакцинацію від сказу. Але ж мерія не має коштів, щоб утримувати стільки тих собак у притулку.

У березні тернопільські ветлікарі прооперували 80 собак.

Господарі викидають псів у центрі Тисмениці

Торік у місті Тисмениця на Івано-Франківщині бездомні собаки зажерли на смерть людину. Після нещасного випадку дворняг у місті не поменшало.

— Перед Великоднем просто зграями ходили, особливо біля ринку. Їх там підгодовують. Пси не агресивні, але їх багато, і не знати, чого від кожного чекати, —розказує Олена Пасічна, 34 роки. Живе в центрі Тисмениці. — Із кожним роком собак у нас більше і більше. Жителі навколишніх сіл привозять їх цілими виводками і викидають просто в центрі. У нашому місті є шкіряні фабрики. Люди думають, що псам там яка шкурка дістанеться.

Виловлених собак із Тисмениці везуть на стерилізацію до Івано-Франківська.

Цього року на цю процедуру в області виділили   близько 100 тис. грн. Та майже всі гроші витрачають на стерилізацію псів в обласному центрі.

Зараз ви читаєте новину «"На одну суку треба 15 ватних тампонів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути