понеділок, 15 березня 2010 16:42

Українські вчені пояснили феномен чупакабри

Українські вчені пояснили феномен чупакабри

Напади невідомого звіра на свійських тварин та людей в різних областях України привернули увагу ЗМІ. Вчені вважають, що українська чупакабра може виявитися гібридом вовка та собаки чи росомахою.

Старший науковий співробітник Інституту розвитку генетики тварин та рослин Роман Завгородній розповів Gazeta.ua, що чітких доказів існування такого звіра немає.

"Поведінка цієї тварини - напади на кролів, покусані люди, поламані сітки і загорожі - схожа на тактику полювання росомахи. Ця тварина живе далеко на сході, або півночі. Там де багато лісів та дичини. В Україні її ніколи раніше не бачили, та вона могла втекти з приватного цирку чи зоопарку", - сказав він.

Вчений зазначив, що росомаха має великі пазурі на передніх лапах.

"Ними вона хапає жертву. Тому в людей, на яких напала так звана "чупакабра", були довгі порізи. Крім того тварина має довгі нижні ікла, якими випиває кров з жертви. В наших умовах росомаха, що втекла з зоопарку, не зможе знайти поживи і буде нападати на свійських тварин. В природі вона харчується глухарями та бобрами. В наших умовах її меню могли складати кури та кролі", - припустив Завгородній.

Напади на людину вчений пояснив холодом.

"Довга зима привела до нестачі здобичі для диких звірів у лісі. Тому вони нападають на домашніх тварин та людей. Тварина може навіть бути скажена. Тут невідомо, як вона потрапила до України", - сказав він.

За словами науковця, це також міг бути великий вовк, чи змішана порода вовка і собаки.

"Змішані породи вовків та собак (їх називають вовкособами) не бояться людей, як дикі тварини. Вони частіше хворіють на сказ та можуть нападати на все, що побачать. Такі хижаки можуть виростати до метра. Вони набагато небезпечніші ніж звичайні вовки. Вовкособів в Україні за 30 років застрелили в дикій природі лише 3. Вони також нападали на людей", - відзначив Завгородній.

Мутанти, на переконання вченого, не могли бути причиною нападів.

"Зазвичай такі породи слабкі та не несуть серйозної загрози. На моїй практиці народжувалися телята без шкіри, чи двоголові поросята. Та вони не живуть довго. Навіть якщо мутант може пристосуватися до оточення, він не матиме нащадків. Тому тут може бути лише одна тварина. За 20 років практики, я не чув аби мутанти нападали на людей", - уточнив він.

Натомість Павло Рамкович з Луганського інституту криптозоології стверджує, що це новий невідомий різновид хижака.

"Чупакабру вперше побачили в Латинській Америці. Там вона нападала на кіз та курей. Потім її помітили в США. Нарешті 2007 року схожого звіра бачили і в нас. Люди постійно вирубують ліси і тваринам немає що їсти. Можливо чупакабра і раніше жила тут, та ми її не помічали. Вчені кожного року відкривають нові види тварин, про яких раніше не знали", - розповів він.

Криптозоолог вірить, що невдовзі знайдуть нові докази існуванню чупакабри.

"Її бачили в багатьох країнах. І вона не схожа на жодного відомого хижака. Вона не боїться нападати на людей, а отже є вкрай небезпечною. Більшість її слідів знайшли біля скотомогильників, отже воно пристосовується до життя біля людей", - додав Рамкович.

Нагадаємо, 12 березня на Рівненщині на місцеву жительку накинулась невідома тварина.

Раніше повідомлялося, що мисливець з Хмельниччини застрелив чупакабру. Застрелена істота схожа на собаку. Ветеринари кажуть, вона мала багато відхилень — збільшену голову, великі ікла й лисячий хвіст.

Зараз ви читаєте новину «Українські вчені пояснили феномен чупакабри ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути