середа, 10 березня 2010 13:03

Грач розповів, як виловлювали п"яних пілотів "Донбасаеро"

Грач розповів, як виловлювали п"яних пілотів "Донбасаеро"
Народний депутат від Компартії України Леонід Грач розповів Gazeta.ua про п"яний екіпаж компанії "Донбасаеро". Він був пасажиром цього літака.

"Я мав нещастя бути пасажиром цього рейсу. Окрім мене, цим літаком до Києва мав летіти також народний депутат Борис Дейч і ще заступник генерального прокурора Тетяна Корнякова, - сказав комуніст.

З його слів, знятий із рейсу літак мав злетіти з Сімферополя о 7.15 ранку 9 березня. Згідно льотних нормативів, пілоти мали перебувати на борту літака за дві години до вильоту, тобто о 5.15 ранку, уточнює Леонід Грач. Але увесь екіпаж проігнорував виліт, на вказаний час у аеропорт вони так і не прибули. Близько 9-ї ранку екіпаж почали видзвонювати, телефонуючи їм на мобілки.

"Це була комедія. Екіпаж "Донбасаеро" виловлювали і видзвонювали по всьому місту керівництво аеропорту, міліція, прокуратура. Є записані телефонні переговори представників аеропорту та екіпажу. Там усе зафіксовано. Як їм телефонують, як питають, де вони й коли будуть. А ті щось брешуть у відповідь. Спершу кажуть, що вже майже на місці. Потім ще дзвонять із аеропорту. Екіпаж бреше, що будуть на місці за кілька хвилин. У результаті, вони приїхали в аеропорт лише після 13.00", - додав Грач.

Прибувши із таким запізненням в аеропорт, пілоти мали пройти огляд у лікаря. Той мав зробити висновок щодо стану їхнього самопочуття і дозволити виконати рейс. Тоді в аеропорту зрозуміли, що увесь екіпаж п"яний, каже народний депутат.

"Я був шокований, як працює уся ця дозвільна система. В лікаря аеропорту, який оглядав їх, нема жодного обладнання, окрім тонометра", - пригадав Грач.

Тому, за його словами, увесь екіпаж повезли на огляд у клініку Сімферополя, яка мала необхідне обладнання. Там і визначили: у крові в кожного члена екіпажа міститься в середньому близько 3 промілле алкоголю.

"Із пілотами я не спілкувався, їх не бачив. Чому? Бо представники аеропорту пояснили нам. Льотні правила категорично забороняють спілкуватися із льотчиками перед вильотом, якщо таке спілкування може надто негативно вплинути на їхній емоційний стан. А після того як нам принесли висновки експертизи, де значилося, що у них у крові більше трьох промілле алкоголю, то жодного бажання розмовляти, зустрічатися з ними і розмовляти вже не було. Було просто дуже гидко", - зізнався Gazeta.ua комуніст.

Народний депутат пригадав, що із ним спілкувався керівник аеропорту Сімферополя Володимир Онуфрієв. Казав, що директор був шокований тим що сталося. Увесь час говорив, що на його пам"яті такий випадок стався уперше.

"Вилітати ми мали 9 березня зранку. Екіпаж того рейсу прилетів у Сімферополь напередодні, 8 березня. Тому вони напевне десь загуляли. Оселитися у готелі для льотчиків у аеропорту вони не захотіли. Ночував увесь екіпаж, як я знаю, в готелі "Москва" у центрі Сімферополя", - додав парламентар.

Із його слів, на рейс компанія загалом продала 86 квитків.

"Із них декілька десятків пасажирів були транзитниками. Вони мали летіти далі, на Тель-Авів, Берлін, Лондон, Стамбул. Серед пасажирів були вагітні жінки, декілька дітей. Багато із транзитників були в розпачі, жінки плакали. Зрозуміло, що їхні квитки на міжнародні рейси вже були недійсні", - розповів він.

Леонід Грач повідомив, що він та Борис Дейч написали заяву на ім"я транспортного прокурора в Криму. І що прокуратура вже завела кримінальну справу. У прокуратурі Криму кажуть, справи ще не заводили, поки триває розслідування.

Борис Дейч і Леонід Грач купили квитки на інший рейс до Києва - компанії "Аеросвіт", який вилетів із Сімферополя о 16.30. Чи компенсувала компанія вартість квитків усім пасажирам - не знає.

Парламентар каже, що уся ця історія може завершитися тим, що пілотів членів екіпажу мають відібрати пілотну ліцензію. Але Леонід Грач вважає: за спробу керування пасажирським літаком у стані алкогольного сп"яніння проти пілотів треба завести кримінальну справу. Обіцяє, що такі зміни з його подачі Верховна Рада може розглянути й прийняти найближчим часом.

Зараз ви читаєте новину «Грач розповів, як виловлювали п"яних пілотів "Донбасаеро"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути