пʼятниця, 15 січня 2010 14:41

Скільки служать гривні

1 грн - 11 міс.

2 грн - 12 міс.

5 грн - 13 міс.

10 грн - 22 міс.

20 грн. - до трьох років

50, 100 і 200 грн - до п"яти років





ЦИФРИ


2,6 цента

коштували перші гривні, які друкували 1992 року в Канаді та Великій Британії. Інформацію про вартість нинішніх гривневих купюр Національний банк не оприлюднює. Банкнота євро 2002-го коштувала 10 центів. 2005 року друк одного американського долара США обходився в 5,7 цента.

4000

складань удвічі може витримати гривнева купюра. Далі рветься по лінії згину. Газетний аркуш витримує 200 згинань, а долар США - до семи тис.


19 гривневих банкнот

зносив кожен українець 2008 року.



Якщо всі копійки покласти на гурт (ребро монети. - "Країна"), то вони утворили б пряму лінію в 9,6 тис. км. А якщо вишикувати їх стосиками заввишки в дзвіницю Києво-Печерської лаври (86 м), то вийшло б 100 189 таких стовпчиків.

Лінію з покладених руба копійок можна протягти навколо українського кордону

- 6 992,982 км - півтора разу.

55 купюр і 160 монет на кожного українця було в обігу на початку минулого року. Загалом - 2 520,9 млн банкнот і 7 398,6 млн монет.

Якщо всі банкноти викласти на футбольне поле донецького стадіону "Донбас Арена" розміром 105х86 м, то вони вкрили б його шаром 37 см завтовшки. Якщо ж викласти всі купюри в один пласт, то вони займуть площу 23,8 км кв. Це трохи менше за територію Кам"янця-Подільського на Хмельниччині.



ЦИТАТИ

"В Україні готівку використовують значно частіше, аніж у США чи ЄС. Там не заведено носити півзарплатні в кишені. У мене якось у Британії не хотіли брати банкноту в 50 фунтів - попросили розміняти її в банку. Таке трапляється, якщо ви не купуєте дорогу річ, скажімо, за 200 фунтів, а щось дрібніше - за 2-3. Якщо у США будете розраховуватися 100-доларовими купюрами, то можуть і поліцію викликати - перевірити, чи не злочинець ви"

Борис КУШНІРУК, економіст, колишній консультант із розвитку банківського сектора Координаційної ради з питань фінансової політики Кабінету Міністрів

"Кредитна картка є засобом спостереження. Вона допомагає відстежити, де ви купуєте, їсте, ночуєте. Готівка - поза системою спостереження, тому люди залюбки нею користуються. Так багато банкнот, як зараз, ніколи не друкувалося"

Роже Пфен, автор дизайну швейцарських франків


На доларах живуть смертельні бактерії та віруси


На 94% доларових купюр є заразні мікроорганізми - від туберкульозу до смертельного вірусу Ебола. Вчені з відділу інфекційних хвороб Медичного центру ВПС США у штаті Огайо виявили на доларах близько сотні вірусів та паличок.

Для зараження достатньо потримати купюру в руках, а потім з"їсти гамбургер. Іноді достатньо просто доторкнутися рукою до губ. Ефективно очищувати купюри не вдається. Тому після контакту з грошима радять мити руки.

Зараз ви читаєте новину «Скільки служать гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути