четвер, 27 серпня 2009 17:38

Тимошенко рятує прапори козацької слави

Автор: фото: Олександр Прокопенко
  Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко оглядає відреставрований за її підтримки прапор XVIII століття
Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко оглядає відреставрований за її підтримки прапор XVIII століття

Напередодні 18-річчя Дня Незалежності в Державному історичному музеї відбулася презентація відреставрованої пам"ятки — козацького прапора XVIII ст. із зображенням національного герба "Козак з мушкетом".

Це вже друга визначна національна пам"ятка, відновлена за підтримки прем"єр-міністра Юлії Тимошенко. Раніше був відреставрований прапор Івана Мазепі XVII ст.

Про історію "Козака з мушкетом" на презентації 22 серпня розповіла Юлія Тимошенко:

— 8 березня 1755 року останній український гетьман Кирило Розумовський видав ордер, згідно з яким зобов"язувався в усіх 10 полках Гетьманщини виготовити прапори з гербом "Козак з мушкетом".

Усього було виготовлено 51 прапор. Проте до наших днів зберігся лише один. Перші відомості про нього датуються 1885 роком. Тоді священик Пантелеймон Данилевський передав його до Церковно-археологічного музею в Києві. Потім, побувши певний час у Петербурзі, стяг повернувся в українську столицю, де майже 50 років чекав на реставрацію. Роботи з відновлення пам"ятки за ініціативою Юлії Тимошенко розпочалися у вересні 2008-го. І ось тепер до Дня Незалежності Україна отримала подарунок.

Не менш захоплива історія і з прапором гетьмана Мазепи, який було відреставровано дещо раніше. Він унікальний тим, що є одним із трьох гетьманських стягів, які збереглися донині. Два інших перебувають за кордоном: Богдана Хмельницького — у Стокгольмі, а Данила Апостола — у Москві.

Позаторік у вересні, під час відвідин Харківського історичного музею, Тимошенко була неприємно вражена тим, що видатна українська пам"ятка перебуває на останній стадії руйнації. За її дорученням за складну роботу з реставрації прапора взялися спеціалісти Краківського національного музею в Польщі.

— Цей прапор пройшов таку ж важку історію, як і сама Україна, коли ми кожен раз із шматочків збираємо нашу державність, незалежність, нашу Україну, — відзначила на презентації Юлія Тимошенко. — І знаково, що ця подія відбувається саме сьогодні. Бо саме зараз Україні потрібна і мудрість, і єдність. І, можливо, така подія надасть українському політикуму і народу додаткове натхнення.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко рятує прапори козацької слави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути