четвер, 30 липня 2009 18:35

Іван Фірцак міг убити руками бика

Автор: Фото: Тетяна ГРИЦИЩУК
   Важкоатлет Василь Вірастюк фотографується біля пам’ятника Івану Фірцаку у селі Білки Іршавського району Закарпаття
Важкоатлет Василь Вірастюк фотографується біля пам’ятника Івану Фірцаку у селі Білки Іршавського району Закарпаття

Пам"ятник легендарному силачеві Іванові Фірцаку відкрили в неділю в центрі його рідного села Білки Іршавського району Закарпаття.

Захід приурочили до 110-ї річниці від дня народження Фірцака. Він народився у присілку Телятинець. У 20 років подався на заробітки до Праги. Із цирком "Герцферт" виступав у 64 країнах світу. В афішах його називали Іван Сила. Він рвав ланцюги, лежав на битому склі, тримаючи на собі 500 кг ваги. В Іспанії вбив руками бика. За це його назвали Кротоном — іменем античного героя, який протримав бика на плечах 1,5 год. У 1930-х роках Фірцак повернувся у Білки. Помер 1970 року, похований у рідному селі.

На відкриття монумента з"їхалися кілька тисяч людей, легковики вишикувалися ланцюгом по всій центральній вулиці села. Білки — одне з найчисельніших сіл України, тут живе 8 тис. осіб.

Важкоатлет Василь Вірастюк, 34 роки, та народний артист України, уродженець сусіднього села Осій 60-річний Іван Попович знімають із пам"ятника білу тканину. Вірастюк долонею втирає піт із чола та сльози.

— Маріє, дивись, як Вірастюк похожий на нашого Кротона, — смикає за руку жінку в окулярах сивий чоловік років 70. — Такого нарочно не придумаєш: найсильніший чоловік ХХІ століття відкриває пам"ятник найсильнішому ХХ століття!

Скульптор з села Кушниця на Іршавщині Микола Глеба працював над пам"ятником кілька років. Образ Кротона відтворив за допомогою фотографій і розповідей селян. Йому позував Василь Вірастюк.

Пам"ятника споруджено за кошти земляків і родичів Фірцака. Зроблений із гранітного моноліту, заввишки 2,5 м, важить 7,5 т. Силач тримає в руках зігнуте із заліза серце.

— 1961-го та 1962-го Кротон двічі виступав у сільському клубі нашого села, — каже 60-річний Петро Грицищук із Малого Раківця, що за 11 км від Білок. — Люди кидали роботу і йшли на виставу. Вхід коштував 20 копійок. Дивлюся на пам"ятник, а перед очима — живий Кротон. Коли приміняв силу та робив серце із цвяха-двохсотки, то точно так напружувався, аж синів. Він вибирав із глядачів четверо людей, кожен з них важив понад 100-кілограмів, і піднімав однією рукою, в дубову дошку забивав руками цвяхи, потім виймав їх зубами.

Зараз ви читаєте новину «Іван Фірцак міг убити руками бика». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути