четвер, 02 липня 2009 17:32

Церква та власник груші посварилися через пожертви

До образу Богородиці, який з"явився на зрізі груші в обійсті жителя села Старицьківка Машівського району 31-річного Руслана Литовченка, тисячами їдуть паломники.

Приїздять із близького та далекого зарубіжжя. Нещодавно село відвідали віруючі з США, Великої Британії та Франції. Для підрахунку коштів, які лишають прочани в селі, створили релігійну громаду. Натомість господар подвір"я каже, що каплицю та облаштування обійстя зробить самотужки, без священиків. Через грошову суперечку біля груші встановили дві скарбниці.

— Я у ті фінансові справи не лізу, — говорить священик церкви Вознесіння сусіднього села Кошманівка отець Іоанн. — Відчергував біля груші, відслужив молебень, й оце вся моя справа. Спочатку чув, що господарю подвір"я повинні були віддавати 20 відсотків грошей. А потім він ніби поставив свою скарбницю.

Священик каже, тепер церковний крам — свічки, іконки — продають біля подвір"я Литовченків. Також за паркан виставили великий металевий сейф із написом "Пожертви на будівництво храму." Господар поставив біля груші коробку, на якій написав "На благоустрій території".

— Людям до того діла мало, — зауважує отець Іоанн. — Щодня образ стає чіткішим. Дехто каже, що він як намальований чи випалений на зрізі, але усе це нерукотворне. Нарахували вже до десяти значних зцілень. Один чоловік прийшов до груші на милицях, побризкав ноги водою та додому повернувся своїм ходом. Допомагає образ від онкологічних хвороб.

У Старицьківській сільраді фінансову суперечку між Русланом Литовченком та місцевою релігійною громадою коментувати відмовляються.

— Люди їдуть. Менше, але все одно достатньо, — говорить працівниця сільради Наталія Горіздра. — Ставлять машини біля фельдшерського пункту. Там чергують даїшники. Більше нічого розповідати не можу.

Кілька днів тому господар двору поставив біля груші паркан. Замовив у Червонограді на Харківщині кований навіс на колодязь. Чоловік безробітний. Живе з власного господарства.

— Люди мені не заважали й не заважатимуть, — говорить Литовченко. — Хай хто що каже, але церкву я строїтиму в себе на подвір"ї. Хай вони самі собі роблять і кошти збирають. Бо коли батюшка біля мого двору кричить: "Я за базар отвєчаю" і "Зустрінемось на кладбіщє", то такого священика я до двору пускати не хочу.

Запевняє, всі кошти від прихожан використовує на благоустрій території.

— Забор коштує шість з половиною тисяч гривень, — підраховує. — А ще треба дорогу вимостити, щоб людям зручно було. Ніхто не рахує, що я КамАЗ із прицепом каменів вивіз, аби яму на дорозі засипати.

На пеньку яблуні прочани побачили лик Ісуса Христа

Каплицю планує будувати власноруч із братом. Також має для цього спонсора.

— Вони створили громаду зі святими отцями та сільським головою, — каже. — Але хай понімають, що це приватна власність. Якщо нормально підходитимуть — усе можна вирішити. Але якщо кричатимуть, я можу навіть за забор не пустити.

Литовченко нарікає, через велику кількість прочан, які їдуть до груші, односельці йому заздрять.

— Людей інтєрісують тільки фінансові вопроси, — зітхає він.

Для підрахунку коштів у селі створили релігійну громаду. Її представники не можуть знайти з Русланом Литовченком спільної мови.

— Гроші — то больне питання, — зазначає благочинний Української православної церкви Московського патріархату в Машівці та Чутівці отець Анатолій. — Він рішив, якщо груша на його городі — все його. Ми поставили біля дерева сейф на будівництво храму, але він забрав його до хати. Там було до 30 тисяч гривень. Попервах багато людей ішло, то вони самі банки з грошима міняли.

Отець Анатолій упевнений, якщо господар не пускатиме священиків до груші служити — люди туди не приходитимуть.

— Люди йдуть молитися, а не тільки дивитися на чудо, — каже він. — Але вплинути на хазяїна двору не можемо, бо закону такого немає.

Старицьківська сільрада віддала релігійній громаді приміщення старої школи. Там планують створити молитовний будинок.

Окрім образу Богородиці, поряд на пеньку яблуні прочани побачили лик Ісуса Христа.

— Він ще не такий чіткий, — говорить Руслан Литовченко. — Найкраще видно після обіду, коли сонце починає сідати.

Зараз ви читаєте новину «Церква та власник груші посварилися через пожертви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути