четвер, 25 червня 2009 18:58

Діти з табору "Водяницький кіш" щодня ходять на молитву

Автор: фото: Лілія КУШНІРЕНКО
  Робітник із Закарпаття Іван Мігалко обсмолює стовп. Зводять справжній козацький частокіл, щоб діти-відпочивальники змогли уявити себе оборонцями України
Робітник із Закарпаття Іван Мігалко обсмолює стовп. Зводять справжній козацький частокіл, щоб діти-відпочивальники змогли уявити себе оборонцями України

19 червня у селі Водяники Звенигородського району Черкащини відкрили дитячий табір "Водяницький кіш". Його створили за ініціативи архієпископа  Черкаської єпархії Української православної церкви Київського патріархату Іоан та за підтримки губернатора Олександра Черевка. Нині тут понад 50 дітей 10–15 років.

Водяники — рідне село голови обласної держадміністрації. Табір розташований на півострові річки Неморозь в урочищі Совин Яр. Тут із дерева зведені бутафорські сторожові башти, ворота, кілька альтанок. Огорожа з гострих паль нагадує Запорозьку січ. Серед двору майорить український прапор. Осторонь розбите наметове містечко.

Робітники із Закарпаття добудовують 500-метровий частокіл:

— Так само робимо, як на маєтку, — кажуть. Ідеться про дерев"яний маєток за кілометр від табору. Він нібито належить губернаторові. — Через кожні півтора метри дубовий стовп ставимо. Щоб не гнило — обсмолюємо.

— Табір існує на спонсорські внески, — зазначає панотець 28-річний Михайло Липка, який тут за коменданта. — Діти відпочивають безплатно. Вони переважно з недільних церковних шкіл та місцеві. Сплять у наметах по 12 осіб. Щодня ходять на молитву до храму.

Заходимо до намету. По колу розкладені матраци, сумки з речами. В дівчачих є надувні дивани. За помешканнями 10 рукомийників. Поряд душ, далі туалет. На найбільшому наметі напис: "Трапезна". В середині п"ять столів.

— Сніданок та вечерю готують на польовій кухні смілянської військової частини. Повар теж звідти. Він встає о четвертій ранку, щоб встигнути їсти зварити. Обід нам возить брат губернатора Віктор, — розповідає священик. — Діти мають щодня свіжі овочі, їм доставляють по 10 кілограм полуниці. Нещодавно ходили в колгоспний сад по черешні. В них є і котлети, і пельмені. Сьогодні обіцяли вареники.

14-річна Аліна Півторак із села Криві Коліна Тальнівського району задоволена таборівкою.

— Граємо у волейбол, купаємося, їздимо на екскурсії. Вчора ходили в англійський сад, що в маєтку губернатора. Там гарно. Недавно грали в "Форт Буаяр" — лазили по канату, долали перешкоди та стріляли по бляшанках. — На вежі сидів священик, до якого зверталися за підказками.

Охочі можуть порибалити:

— Хлопців будять в чотири-п"ять ранку, і вони на ставок ідуть. Сьогодні он відро риби наловили.

Після вечері та молитви — ватра.

— Діти ставлять імпрези. Ще зранку їм даємо завдання і вони роблять міні-вистави на біблійні теми. Виходить гарний концерт.

На наступній зміні у "Водяницький кіш" прибудуть відмінники та лідери шкільного самоврядування області.

Зараз ви читаєте новину «Діти з табору "Водяницький кіш" щодня ходять на молитву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути