понеділок, 22 червня 2009 11:08

В Ірані почали переслідувати журналістів

В Ірані почали переслідувати журналістів
Репортер журналу Newsweek, який має громадянство Канади, був в неділю затриманий іранською владою, повідомляє Agence France-Зresse з посиланням на заяву редакції.

Як повідомили колеги Мазіяра Бахарі, він проживав в Ірані останні десять років, успішно співробітничав зі всіма іранськими адміністраціями, а його репортажі завжди відрізнялися "чесністю і зваженістю". Редакція Newsweek "рішуче засудила" затримання журналіста і закликала іранську владу негайно його звільнити. "Захоплення ні в чому не винних журналістів є порушенням права свободи преси в Ірані", - підкреслюється в заяві.

Тим часом агентство Associated Press повідомляє, що всього з 14 червня в Ірані були затримані не менше 23 місцевих журналістів і блогерів. Організація "Репортери без кордонів" опублікувала їх імена і зажадала від міжнародного співтовариства припинити ігнорувати положення в Ірані.

Нагадаємо, раніше в неділю влада Ірану зажадала, щоб кореспондент ВВС Джон Лайні покинув країну протягом 24 годин. Таке рішення було ухвалене у зв"язку з тим, що журналіст нібито підтримує учасників безладів. Як вважають в іранському МЗС, державні телерадіокомпанії Великої Британії і США переслідують дві мети - "роздувати міжетнічні суперечності і сприяти розвалу Ірану".

Як повідомляє ВВС News, в останні півтора тижні в Ірані з"явилися перебої в прийомі сигналу ВВС Persian. Щоб справитися з цими складнощами, британська корпорація збільшила над регіоном кількість супутників, що передають програми на фарсі.

Хвилювання в Ірані почалися після оголошення результатів президентських виборів, що відбулися 12 червня 2009 року. За офіційними даними, перемогу здобув діючий президент Махмуд Ахмадінеджад, проте прихильники його головного суперника Мір-Хосейна Мусаві заявили про фальсифікацію підсумків голосування. У зв"язку з безладами влада країни заборонила іноземним журналістам освітлювати акції, не санкціоновані іранським МВС, і посилила тиск на місцеві ЗМІ, передає Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «В Ірані почали переслідувати журналістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути