четвер, 11 червня 2009 19:40

Біля церкви виганяли бісів

Автор: фото: Наталія БОНДАР
  У неділю вранці отець Григорій із Комсомольська править службу біля Миколаївської церкви у Веприку Гадяцького району. Після того виганяв біса із чоловіка з натовпу
У неділю вранці отець Григорій із Комсомольська править службу біля Миколаївської церкви у Веприку Гадяцького району. Після того виганяв біса із чоловіка з натовпу

У православній Миколаївській церкві села Веприк Гадяцького району одночасно служать священики Київського та Московського патріархатів. Обидві релігійні громади заявляють права на цей храм. Від кожної в церкві призначено свого настоятеля.

Миколаївську церкву у Веприку почали відбудовувати цієї весни. До цього храм стояв пусткою. Остання служба тут відбулася ще в 1930-х. Відбудовувати церкву почали представники Київського патріархату. Гроші на її ремонт дав гендиректор підприємства "Полтаванафтогазгеологія" Геннадій Сікало.

Кілька тижнів тому в храмі почав служити священик Київського патріархату Ростислав Степанюк. Він тимчасово призначений настоятелем храму. Це обурило громаду Успенської церкви Московського патріархату, яка також перебуває в селі.

4 червня біля церкви провели службу 10 священиків Київського патріархату. Прибув на богослужіння і владика Федір. Він пропонував провести спільні служби біля обох церков, аби помирити громади.

— Увечері отець Олександр з Успенської церкви приходив, аби я дав ключі від храму, — переказує прораб будівництва Олександр Стороженко. — За ним прийшов їхній староста з монтировкою, щоб двері відчинити. Але ми його прогнали.

Відтоді служби в Миколаївській церкві служать два патріархати. Київський у церкві, а Московський — на церковному дворі.

— Нам, аби помирилися та було в селі дві церкви, — каже жителька Веприка, не називається. — То понятно, що в них між собою конкуренція. Тепер на похорони, хрестини та вінчання стануть наймати не тільки з Московського патріархату священика.

У неділю, на Трійцю, близько 8.00 отець Ростислав служить у храмі. На службу прийшли приблизно сотня парафіян. Коли служба закінчується, зачиняє храм та їде. Близько 11.00 до церкви під"їжджають автівки. Виходять парафіяни громади Московського патріархату. За кілька хвилин під"їжджає священик із Комсомольська — отець Григорій. Із ним іще два батюшки. Місцевих вірян близько 15, решту привезли з Гадяча.

— Отець Григорій сильний батюшка, має велику благодать. До нього їдуть з усієї Полтавської області, — каже літня жінка. — Тому ми й приїхали з Гадяча.

Отець Григорій каже, що на службі є чоловік, з якого він виганятиме біса. Звати його Микола.

Люди обертаються на чорнявого чоловіка з вусами. Він стоїть позаду натовпу. Коли отець Григорій починає читати молитву, той голосно кричить. Щойно бачить націлені на нього фотоапарати чи відеокамеру, припиняє кричати та ховається в натовп.

Коли служба закінчується, сам сідає в автівку та їде.

— Цирк устроїли, показуху, — говорить жінка, яка стоїть навпроти церковного подвір"я. — Нащо так людей обманювати?

Місцевий сільський голова Олексій Коваль каже, дві громади офіційно зареєстровані. У лютому цього року рішенням сільської ради Миколаївську церкву передали громаді Київського патріархату.

Зараз ви читаєте новину «Біля церкви виганяли бісів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути