понеділок, 18 травня 2009 16:23

Слов"янська єдність зручна для спекуляцій

Коментуючи франкфуртський скандал із Юрієм Луценком, лідер російських ліберал-демократів Володимир Жириновський знову затягнув однієї з найдавніших і найулюбленіших кремлівських пісень — про слов"янську єдність.

— Каковы бы ни были у них политические взгляды, это их министр, а его незаконно задержали на территории чужого государства, — заявив він у Держдумі. — Славянам лучше бы подумать о том, как противостоять внешнему врагу, а не устраивать внутренние разборки.

Кажуть, росіяни придумали кохання, аби не платити за секс. Точнісінько так само придумали вони слов"янську єдність, аби не платити за користування чужими територіями, надрами, демографічним та інтелектуальним потенціалом. Аби не виводити свій Чорноморський флот із Криму, продовжити життя міфу про старшого брата.

Слов"янська єдність — категорія суто фольклорна. А ще спекулятивна, політтехнологічна, піднесена до рангу релігії, останній бастіон оборонців Російської імперії та її наступника — СРСР. Зазирніть на офіційний сайт президента Російської Федерації. Хто б ним не був — Путін чи Медведєв, — слово "слов"яни" там згадується лише в повідомленнях про щорічний "Слов"янський базар" у Вітебську чи відкриття нових православних храмів. У політиці, а тим більше в економіці, цим поняттям не оперують. У такому солідному документі, як Концепція зовнішньої політики РФ, про слов"янську єдність анічичирк. Водночас слова "європейський" чи "загальноєвропейський" ужито 35 разів, Китай згадано шість і стільки ж Індію.

Чи можна говорити про єдність поляків, болгар, чехів, сербів, росіян? У них різні звичаї, кухня, віра, одяг. А головне — ментальність. Про це свідчать, наприклад, численні анекдоти одних слов"ян, героями яких є інші. Сміх у цих гумористичних мініатюрах викликає саме тонко підмічена і вдало обіграна різниця світосприйняття. Ніхто не сперечатиметься, що чех — бравий солдат Швейк — анітрішки не схожий на не менш бравого росіянина Василя Тьоркіна.

Німці, норвежці, шведи, данці, голландці є нащадками германських племен. Але нікому з них не спаде на думку обстоювати германську єдність, робити з неї культ, шукати в ній порятунок від негараздів. У цих народів на зміну архаїчному давно прийшло сучасніше державницьке мислення.

А про слов"янську єдність говорять часто й охоче. Втім, мало хто її відчуває. Де вона була, коли в січні цього року слов"яни-росіяни залишили без газу слов"ян-болгар, чехів, поляків? Якщо слов"янська єдність — не заклинання, не мантри, навіщо так гостро негативно реагувати на те, що Росію на "Євробаченні" представлятиме українка Анастасія Приходько? Скільки ще потрібно таких прикладів, аби вивільнитися з-під влади живучого стереотипу?

Зараз ви читаєте новину «Слов"янська єдність зручна для спекуляцій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути