четвер, 14 травня 2009 16:38

За чотири місяці оновились ікони Христа та Богоматері

Автор: фото: Олександр ПРОГРУЩЕНКО
  25-річна великобагачанка Валерія Кирилець (на фото) в гостях у сусідки Євдокії Винниченко першою звернула увагу на те, що ікони оновлюються
25-річна великобагачанка Валерія Кирилець (на фото) в гостях у сусідки Євдокії Винниченко першою звернула увагу на те, що ікони оновлюються

У домі 57-річної Євдокії Винниченко з Великої Багачки на старих іконах почала проявлятися яскрава фарба. Обом образам понад 120 років. Ікони оновилися за чотири місяці. Першим — образ Ісуса Христа.

— Неодноразово бачила по телевізору і читала в газетах, що образи відновлюються, мироточать, — каже жінка. — Ще більше увірувала в чудодійну силу Господа, коли побачила, що дві ікони в хаті почали відновлюватися.

Під цими образами вінчалися в церкві її прадід Захарій і бабуся Софія. Свого часу з ними взяли шлюб батько і матір Євдокії.

— Мама розповідала про те, що коли німці під час війни палили хати, то наша не згоріла, — згадує Євдокія Яківна. — Батько захворів і рано помер. Мати виховувала нас, двох доньок, сама. Жили в селі Мелюшки Хорольського району. Коли стала зовсім немічною, я її забрала у Велику Багачку. Разом із пожитками мама перевезла і старі ікони.

Жінка каже, повісили їх в одній із кімнат на покуті та прикрасила рушником. Спочатку вони були тьмяно-коричневого кольору. Намальовані силуети ледь можна було розгледіти.

— Якось зайшла до мене сусідка і звернула увагу на те, що на іконі Господа Ісуса Христа з"явилися червоні та зелені кольори, — пригадує господарка квартири. — Лише на Господнім чолі залишилася невелика рудувата пляма. Почала відновлюватися також ікона Пресвятої Богородиці. Ми були вражені чудом. Про те, що сталося, розповіли настоятелю Різдва Богородичної церкви, протоієрею отцю Василію.

— Господь благословляє й ікони відновлюються, — каже священик. — Кожна ікона, незважаючи на її розмір, має чудотворну силу. А самовідновлені образи і поготів. Ми стали свідками Господньої благодаті.

Чудодійність відновлених ікон відчула на собі жителька райцентру Катерина Сопільняк, 58 років. Жінка перенесла дві складні хірургічні операції. Коли почала видужувати, стався інфаркт. Євдокія Яківна в лікарняну палату понесла одну з ікон, щоб хвора приклалася до неї. Недуга відступила.

Жінка планує віднести оновлені ікони в місцевий храм. Щоб їх змогли побачити та прикластися до образів усі прихожани.

Чудодійні образи зцілюють від недуг

У Кирило-Мефодіївській церкві села Більськ Котелевського району є чудодійна ікона святителя Миколая. Ікона написана на дереві, вкрита фольгою та склом. 2002 року вона оновилася. Коли відбувається служба, ікона починає сяяти. Якось до храму приїхав депутат із Харкова. Довго молився перед образом. Хвалився, що справи в нього налагодилися і на роботі, і в сім"ї.

У Гадячі в Успенському соборі зберігається вишита ікона святого Миколая, що кілька разів як негатив відбилася на склі. Її вишила 68-річна місцева акушерка Анізія Кисіль. Образ допоміг одужати півторарічному малюку від тяжкої пневмонії.

Ікону Пресвятої Богородиці "Упование всехъ концевъ земли" із зображенням Божої Матері 1821 року фарбами на стіні намалював інок Хрестовоздвиженського монастиря в Полтаві. Нині її копія зберігається в Хрестовоздвиженському жіночому монастирі Полтави, вважається чудодійною.

Козельщинській іконі Божої матері — 128 років. Вона перебуває в Козельщинському монастирі Різдва Богородиці. У XIX ст. вона належала родині графів Капністів.

— Якось на Масляну їхня донька вивихнула ноги. Пізніше лікарі виявили в неї і порушення в суглобах, стегнах і хребті. Лікарі були безсилі перед хворобою, — розповідає отець Андрій із Полтавського єпархіального управління Української православної церкви Московського патріархату. — Дівчинка протерла рушником ризу на іконі і помолилася їй. Невдовзі відчула силу в руках і ногах. Відтоді образ зцілив ще багатьох людей.

У Макарівському соборі села Горбанівка Полтавського району теж є чудодійний образ Божої матері. Він прикрашений дорогоцінною сріблясто-золотистою ризою. За переказами, її знайшов козак Горбань, що косив траву і зачепив ікону. На образі в Божої Матері котиться сльоза.

Зараз ви читаєте новину «За чотири місяці оновились ікони Христа та Богоматері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути