понеділок, 27 квітня 2009 18:13

За Володимиром Білим гналися 13 вовків

Автор: фото: Микола Карнарук
  Володимир Білий показує своє фото, зроблене 1954 року, на стенді у музеї геології в черкаській школі №25
Володимир Білий показує своє фото, зроблене 1954 року, на стенді у музеї геології в черкаській школі №25

"Наші сірники горять із цього родовища. Сірки там вистачить іще на сто років, — 82-річний Володимир Білий із Черкас російською розповідає про родовище, яке понад півстоліття тому відкрив на Тернопільщині. — За кілька місяців до того я першим знайшов на Алтаї свинець, цинк, золото і срібло. Дали державну премію — 35 тисяч карбованців. Купив "москвич" і ще грошей залишилося".

Володимир Пилипович завідує геологічним музеєм у черкаській школі N25. Зібрав  понад 2 тис. експонатів.

— Бачите 18 зелених кружечків? — тицяє указкою в карту на стіні. — Із 1956-го працював на Чукотці, Камчатці, Єнісеї. Наша експедиція тонула на Лені. Це серйозна ріка — ширша за Дніпро і глибина до 20 метрів. Катер налетів на затонулу баржу. Усіх викинуло у воду. Добре, що течія прибила на берег. Висушили рацію, попросили допомоги. По нас припливли аж через три дні. Знайшли на березі печеру древньої людини й ховалися там. Ось камінь із печери — круглий, із рівчаками вздовж і впоперек. Це шаманський. Певно, визначали по ньому долю людини. На стінах печери були намальовані мамонти, олені, якийсь незрозумілий звір: голова як у лева, а тулуб ведмежий. Такими яскравими фарбами, що я грішним ділом відщербнув шматок. Показав його в Ленінградському інституті геології — ніхто не зміг визначити склад фарби.

1961-го за Білим у Якутському краю гналися вовки.

— З одного берега треба було забрати на базу два ящики з гірськими породами. Ми попросили допомоги в якутів. Старший стійбища дав погонича, трьох оленів і карабін. Завантажилися і чуємо, як вовки виють — аж мороз по шкірі. За 15 хвилин нас нагнали 13 вовків. Сани скачуть, вовки доганяють. Я стріляю — і не попав. А я ж снайпер! Із другого разу одного вбив, то вони кинулися його жерти. Через деякий час знову доганяють. Здоровенний порівнявся з оленями, щоби плигнути на шию. Якут-погонич вихоплює ножа і валить вовка. Зграя й того з"їла, і знову нас доганяють. Я стріляю — і знов мимо, а якут другого ножа кидає. Постріли почули якути, приїхали нас рятувати. Згодом у місцевій газеті прочитав, що той погонич мій був жінкою. Вони ж усі схожі у своєму одязі.

На грудях у Володимира Пилиповича чехословацький орден "Білий лев".

— Отримав за взяття в полон німецького генерала фон Бітнера. Я воював у партизанському загоні. На Йозерському валу німці хотіли влаштувати оборону, а Бітнер отут, — показує на голову, — всі документи возив. Хитрий був, ніколи двічі однією дорогою не їздив. Тільки раз зрадив своїм принципам і попався нам. Я вистрелив у передні колеса його машини. Зв"язали Бітнера і вивідали про кожен кулемет і гармату на Йозерському валу.

Із другого разу убив вовка, то вони кинулись його жерти

Війна застала Білого в Києві.

— Приїхав із Кіровограда вступати в залізничний інститут. Жив у тітки на вулиці Чкалова. Поряд розбомбили єврейський базар. Зоопарком ходив поранений слон, його усипили. Коли повернувся в Кіровоград, замість будинку побачив воронку від бомби. Нікого з рідних не було. Лише після війни дізнався, що мати поїхала з меншою сестрою в Тагіл, а батька з братом забрали на фронт. Мене відправили в концтабір Рахенбад, що на кордоні Німеччини, Польщі та Чехословаччини. Везли тиждень. У вагоні стояло відро, не давали ні їсти, ні пити. У концтаборі щодня вмирало до 30 людей, усіх спалювали в крематорії. Дочекався зими і втік разом іще з двома десятками в"язнів. Ми в кар"єрі довбали каміння. З-під землі стрічка подавала на-гора щебінь. Вартові відійшли, ми лягли на стрічку — і нас викинуло прямо у вагон.

Із дружиною Анною Меркурівною познайомився на Алтаї.

— Аня звідти родом, була в геологічній розвідці. Донька Олена народилася в палатці. Ми тоді якраз на кордоні з Китаєм стояли. Пологи приймав китаєць, котрого найняли водовозом. Я стояв за п"ять метрів від палатки і тремтів. Дружина народила за три години. Потім прилетів вертоліт із лікарем, забрали їх у найближчу лікарню. Аня померла два роки тому.

1926, 9 жовтня — Володимир Білий народився в Нижньому Тагілі на Уралі

1944, грудень — утік із концтабору Рахенбад під Чехословаччиною

1952 — вступив до Ленінградського гірничого інституту

1954, липень — на практиці в Тернопільській області відкрив родовище сірки, у вересні в експедиції на Алтаї одружився з геологом Анною Троєглазовою; отримав державну премію (35 тис. крб) за відкриття Білоусівського родовища, купив "москвич"

1963, 7 вересня — у геологічній розвідці на Алтаї народилася донька Олена

1978 — перевіз сім"ю в Черкаси

2006 — померла дружина

2008 — створив музей геології в черкаській школі N25

Зараз ви читаєте новину «За Володимиром Білим гналися 13 вовків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути