вівторок, 07 квітня 2009 12:04

Андріївській церкві загрожує руйнація

Андріївській церкві загрожує руйнація

Андріївська церква у Києві опинилася під загрозою зсуву. У стилобатній частині споруди з"явилися тріщини.

За словами начальника Головного управління з питань надзвичайних ситуацій КМДА Віталія Пшеничного цієї весни з"явилися тріщини в стилобатній частині церкви, неподалік поваленого дерева. "Є реальна загроза зсуву. Тому наступного тижня поблизу Андріївської церкви відбудеться робоча нарада, в якій візьмуть участь представники міської влади, комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, фахівці", - сказав він.

Як повідомив начальник КП "Спеціалізоване управління протизсувних підземних робіт" Олег Рубльов, на 2009 рік коштів на рятувальні роботи для Андріївської церкви не передбачено. "Ситуація є складною. Завдяки дослідженням наших фахівців з"ясувалося, що поблизу Андріївської церкви потрібно терміново робити дві підпірні стіни з боку Боричевого узвозу. Одна з них, за цінами 2007 року, коштує понад 5 мільйонів гривень, інша - 500 тисяч гривень. Чимало роботи залишилося виконати і в штольнях", - сказав він.

Загальну вартість робіт без проекту оцінюють у більш ніж 25 млн грн.

Нагадаємо, під загрозою зсуву опинився і пам"ятник Володимиру. Там тріщини виникли біля підніжжя. Повністю завершити реконструкцію фахівці планують до Дня Києва. На такі роботи з міського бюджету виділять 14 млн грн.

Столичні схили можуть в найближчому майбутньому "сповзти" у Дніпро. Знімки, зроблені з супутника, зафіксували в столиці низку потенційно небезпечних ділянок. За 4 роки зрушення активізувалися у 9 точках столиці.

У зону ризику потрапили Петрівська, Кудрявська і Дегтярівська вулиці, Петровський яр, Андріївська церква, арка Возз"єднання, фунікулер, Маріїнський парк, пам"ятник Магдебурзькому праву, музей ВВВ, Києво-Печерська лавра, Український дім, елітний житловий квартал - Царське село, філармонія і багато інших об"єктів.

Тим часом, Маріїнський парк в рік зміщується на 1 мм. І швидкість зростає, що небезпечно, оскільки у нормальному стані схили взагалі рухатися не повинні. Катастрофа ж може трапитись у найближчі 10-20 років.

У 2006 році вже з"явилися "перші ластівки" - засипалися печери Києво-Печерської лаври.

Існує і ще одна небезпека - безпосередньо під пагорбами проходять дві лінії метро - "Сирецько-Печерська" і "Святошинсько-Броварська" - станції метро "Дніпро" і "Видубичі".Фахівці кажуть, мовляв, якщо земля зрушиться, вони можуть опинитися під завалами. Втім, у самій підземці проблеми в цьому поки не бачать.

За матеріалами Хрещатик, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Андріївській церкві загрожує руйнація». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути