четвер, 19 лютого 2009 18:05

У Любчика і Мухтара один інвалідний візок на двох

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Киянка Ілона Крилова у сквері біля Солом’янської площі вигулює дев’ятимісячного собаку-інваліда Мухтара. Пес швидко навчився керувати візком і переганяє здорових собак, тому жінка тримає його на повідку, причепленому до візка
Киянка Ілона Крилова у сквері біля Солом’янської площі вигулює дев’ятимісячного собаку-інваліда Мухтара. Пес швидко навчився керувати візком і переганяє здорових собак, тому жінка тримає його на повідку, причепленому до візка

"Коли виходимо гуляти з Любчиком, на нас уся вулиця звертає увагу, — розповідає активістка Форуму допомоги тваринам Настя Глазуу, 29 років. Вона вигулює пса-інваліда у дворі поблизу Червонозоряного проспекту в Києві. — Собака на візку — для багатьох явище незвичне. Дехто спочатку обурюється, думає, я знущаюся з тварини. Доводиться пояснювати, що в пса паралізовані задні лапи. Тоді співчувають".

Півторарічного собаку Глазуу підібрала на Луговій. Найімовірніше, його збив автомобіль. Насті зателефонувала жінка, розповіла про пораненого пса. Мовляв, той більше місяця лежить біля торговельного центру "Караван".

— Коли приїхала по Любчика, він був худющий, — згадує активістка. — Забрала додому, підлікувала. Замовила візок, щоб тварина могла пересуватися. Ветеринари не вірили, що собака житиме, порадили приспати. Але я вирішила виходити його.

Зараз Любчик полюбляє прогулянки. Інвалідний візок ділить із псом Мухтаром. Іще цуценям той перехворів на чумку, задні лапи у нього паралізовано.

— Коли підв"язую Мухтара до візка, він аж горить із нетерплячки, — розповідає господарка тварини 31-річна Ілона Крилова. Вона мешкає за півгодини їзди від Насті. А візок один на двох. — Одразу поривається бігти й розвиває таку швидкість, що переганяє здорових собак. Люди навіть запитують, чому я йому таку велику швидкість увімкнула?

Окрім Мухтара, у жінки живе пес Макар із пошкодженим хребтом. У нього на задніх лапах — м"які капці й підв"язані лангети. Ці пластикові шини тримають форму кінцівки. Без них собака не зможе пересуватися.

Макара знайшли на вул. Жилянській біля відділку міліції. Ветеринарний лікар сказав, що у пса ушкоджено хребет через сильний точковий удар. Вочевидь, його вдарили міліційним кийком.

Разом із доставкою візок обійшовся у 400 доларів

— Окрім фізичного страждання, Макар отримав психологічну травму, — каже Ілона Крилова. — Досі боїться чужих людей. Коли хтось приходить у гості, одразу ховається.

На Інтернет-сторінці Ілона розміщує інформацію про собак-інвалідів. Каже, люди часто телефонують, навіть забирають тварин за кордон. Кілька місяців тому пса з ампутованою передньою лапою повезли до Фінляндії.

Уже три тижні, як прилаштували у добрі руки собаку на візку Поліграфа. Через кульове поранення в того паралізувало передні кінцівки.

— Перед тим як віддавати, перевірила, в якій родині житиме Поліграф, — зауважує Ілона. — Адже тварина багато натерпілася. Кілька років, поки шукали господаря, була в різних людей на перетримці. З новими господарями підписала угоду і домовилася, що за місяць провідаю його нових хазяїв. Але не витримала, поїхала дивитися за два дні.

У Києві живе кілька собак-візочників. Здебільшого вони постраждали через жорстокість людей.

Візки для таких тварин розробляють з урахуванням їх ваги і розміру. Залежно від ушкодження колеса ладнають або спереду, або ззаду. Під металевим каркасом — ремінці, які утримують тулуб.

Приватні майстри в Україні за каркас візка без коліщат правлять 1500 грн. Дехто з власників собак-інвалідів і собі пробує робити візки, але саморобки поступаються фабричним.

Активістки Форуму допомоги тваринам замовляли кілька інвалідних візків в інтернет-магазині у США. Разом з доставкою один обійшовся у $400.

Як допомогти

Фотографії тварин, яким потрібен новий дім і допомога, розміщено на Інтернет-сторінці Форуму допомоги тваринам http://forum.doggy.kiev.ua

Зараз ви читаєте новину «У Любчика і Мухтара один інвалідний візок на двох». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути