четвер, 02 листопада 2006 19:09

Ярослав Бендас спорудив на даху вітрову електростанцію

Автор: фото: Наталя ЛАЗУКА
  Тернополянин Ярослав Бендас на даху свого будинку на вулиці Ломоносова показував власноруч змонтовану вітрову електростанцію
Тернополянин Ярослав Бендас на даху свого будинку на вулиці Ломоносова показував власноруч змонтовану вітрову електростанцію

Будинок 67-річного слюсаря Ярослава Бендаса на вул. Ломоносова у Тернополі видно здалеку — на даху стоїть невелика вітрова електростанція з триметровим вітряком.

Пенсіонер будував її 6 років, витративши 2 тис. грн. Торік лише на підігріві води господар зекономив 400 грн, а цьогоріч — уже 800. Електростанція окупиться за 3–4 роки.

— Котел у мене і на газі працює, і на електриці. У вітряну погоду нагрівачі води електрикою забезпечує вітряк, — каже Ярослав Бендас, проводячи мене на подвір"я. — Позаминулої зими без вітряка я спалював 400 кубів газу, а коли він запрацював, витрати зменшилися до 250–300 кубів.

Двоповерховий будинок площею 60 кв. м витримує вітряка вагою понад тонну. Господар спеціально укріплював дах і довго мізкував, як усунути вібрацію.

— Вітряк не тисне на будинок, бо стоїть на "подушках", — розповідає винахідник. — Конструкція встановлена на чотири амортизатори, тому немає вібрації. Коли сильний вітер, щогла хитається — і таким чином не втрачає рівноваги.

Прямуємо до будинку. З коридору залізними сходами піднімаємося на другий поверх.

У кімнаті-майстерні винахідника повно запчастин і пристроїв: вольтметр, різного калібру дроти, гайки, шурупи, викрутки. Дуже схоже на кабінет фізики у школі, якби не телевізор у кутку. Збоку стоїть шафа, навпроти під стіною — диван.

— Я тут працюю і відпочиваю, коли втомлююся, — каже пенсіонер. — Це мені і майстерня, і спальня. Діти на першому поверсі — ніхто мені не заважає.

Ярослав Бендас досі працює слюсарем на заводі "Ватра". Ідею поставити вітряк на даху виплекав у 1992-му, будуючи хату.

— До справи взявся шість років тому, коли товариш подарував мені генератор електричного струму від кіноустановки, — розповідає майстер.

Щоб знали, як керувати вітряком, коли мене не стане

Ярослав Бендас живе з дітьми і внучкою. Розлучений. Доньки Оксана і Наталя учителюють, уже мають свої сім"ї.

— Хочу навчити Мішу, зятя свого, керувати вітряком, щоби знали з дочкою, як користуватися ним, коли мене не стане, — каже Ярослав.

Газовий котел "ЕВГ-180" у Бендасовій хаті автоматично вимикається, коли здіймається вітер.

— Улітку воду грію колонкою, на зиму маю парове опалення, — пояснює пенсіонер. — Котел настроєний на 50 градусів. Розігрівається він газом. Підтримується температура електроенергією від вітряка. Економія.

На термометрі в кімнаті 21 градус вище нуля. Надворі гнуться дерева.

— Зараз тепло — від вітру, — пояснює Бендас.

Вилазимо на дах залізними сходами.

— Сам зварював сходи, і огорожу, і браму, — хвалиться майстер. — Навесні біля хати планую ще зробити фонтан.

Бендас кладе руку на вітряк.

— От і безкоштовна енергія, — каже. — Я його постійно вдосконалюю. Але річ навіть не в економії. Дивлюся на свою роботу — і душа радіє.

Розмах крила вітряка — 3 метри. Пристрій навіть гальма має.

— Часом дмуть надто сильні вітри, а ураган узагалі може все знести, — пояснює Бендас.

Вітряну станцію меншої потужності на даху поставив сусід. Ярослав Миколайович допомагав монтувати конструкцію.

— Якщо тільки брати деталі, а комусь платити за роботу, то все дуже дорого обійдеться. Я все зробив із голови, без будь-яких креслень. Пальці не раз обтовк. Щоби збувати такий вітряк, треба одночасно бути і слюсарем, і електрозварювальником, і електриком.

Нещодавно до Бендаса приїздив фермер із Черкас.

— Хоче зробити вітряк, щоби качати для живності воду, — розповідає про замовлення майстер. — Рано чи пізно життя заставить усіх задуматися, бо енергоресурси вичерпуються.

Кілька років тому Бендас виготовив мотоплуг. Перед тим придумав пристрій, що сам розсував штори у кімнаті. Нині примусив супутникову антену повертатися вертикально і горизонтально. Керує нею за допомогою пульта.

На крилах — сатилітні тарілки

Основні складові вітряної електростанції Ярослава Бендаса — генератор від пересувної кіностанції, задній міст автомобіля "жигулі" та браковані сателітні тарілки, кутова та листова сталь.
Енергію вітряка можна використовувати і для освітлення, але потрібно, щоб постійно дув вітер. Зрештою, можна поставити акумулятор і заряджати його.
Перспективи промислового використання альтернативних джерел енергії на Тернопільщині малі. Гідроелектростанції працюють сезонно, до того ж вони замулені. Щоб використовувати енергію Сонця, надто мало сонячних днів. А постійні вітри дмуть лише в Кременецькому районі.

Зараз ви читаєте новину «Ярослав Бендас спорудив на даху вітрову електростанцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути