Марадона не міг сказати Путіну "ні"

У футбол він грав так, наче спустився з небес

Ми з Марадоною практично однолітки. Тому для нашого покоління він стоїть вище від Пеле. Короля футболу я бачив на Кубку світу-1970. Зважаючи на очікування, він мене не вразив. Марадона – інша річ. Він витягнув Аргентину на Кубку світу в Мексиці й тягнув, скільки міг за чотири роки в Італії.

Уперше я почув про Дієго 1979 року. Тоді збірна СРСР вийшла до фіналу молодіжного Кубка світу, де поступилася Аргентині – 1:3. Мій знайомий захисник "Шахтаря" Анатолій Раденко розповідав, що це був зовсім інший рівень. Марадона ніби спустився із небес. Ми мали дуже сильну команду із Заваровим на чолі, але блискучого аргентинця зупинити не змогли.

В Іспанії-82 очікування були сильно завищеними, але Дієго тоді не вразив. Хоча вже перейшов до "Барселони", яка заплатила за нього $7,6 млн – світовий рекорд на той час.

Саме завдяки Марадоні у футбол прийшли покарання для костоломів. Гойкоечеа, який стрибнув йому в ногу і зламав генія, мотивував футбольне суспільство на покарання грубіянів. Публіка платила великі гроші за те, щоби побачити Дієго й власники клубів оголосили полювання на тих, хто полював на нього.

Зараз усі згадують "Божу руку" в 1986 році. Була ще рука й проти збірної СРСР 1990-го. Але тоді Аргентина була об'єктивно сильнішою. А з Англією все вийшло на тоненького - 2:1. Але винен не футболіст, який в запалі боротьби щиро вірить, що він не грав рукою, а арбітр, який її не угледів.

Марадона був дитям свого віку й мав зв'язки з мафією. Сам бачив в Італії, якою "Феррарі" з яким ескортом їздив його брат.

Був дитям свого віку й мав зв'язки з мафією

Зараз йому закидають дружбу з диктаторами – Фіделем, Путіним. Просто диктатори небайдужі до спорту й мало знайдеться людей (виняток – штангіст Юрій Власов та шахіст Гаррі Каспаров), які зможуть піднятися над своїм часом і сказати їм "ні". Пам'ятаю, як один український футболіст дарував диктатору, якого ми прогнали, футболку з номером "7".

Марадона жив своїм життям і геройські політичні вчинки були не для нього. Він був кумиром, бо вважався вихідцем із народу, який протиставляє себе багатіям. Робін Гуд від футболу. Таким і залишиться в нашій пам'яті.

Олег Федорчук, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі