П'ятов не поїхав за кордон через гроші

Змінювати його у воротах "Шахтаря" та збірної України не варто

Голкіпер донецького "Шахтаря" та збірної України Андрій П'ятов невдало розпочав новий сезон. Помилявся у матчах проти "Динамо", "Хоффенхайму" та Чехії.

Спорт найвищих досягнень – це, в першу чергу, конкурентне середовище. Чим більша конкуренція, тим більша мотивація. Довгий час в клубі та збірній домінував Олександр Шовковський. Тепер його долю повторює П 'ятов, який вже не один відбірковий цикл є основним воротарем збірної України. Зазвичай, польового гравця тренери можуть "пересмикнути", то голкіпера намагаються не чіпати. Бо для воротаря головне - стабільність, психологічна стійкість, яка набувається завдяки стабільній ігровій практиці.

У Шовковського було більше падінь. П'ятов – стабільніший. Але на відміну від динамівця, Андрій не має таких матчів, де фактично сам вирішив долю протистояння

Воротарська позиція має свою специфіку. Так часто буває у футболі, що зміна воротаря по ходу сезону не йде на користь команді. Ротація приводить до невпевненості. Багато воротарських дій відбувається на рівні рефлексів. Тому воротар повинне відчувати довіру. Добре пам'ятна ситуація в "Динамо" після завершення кар'єри Шовковським. Постійні зміни ні до чого хорошого не призвели.

Андрій П'ятов та Олександр Шовковський мають дуже багато спільного. Ігровий стиль,сильні та слабкі сторони у них подібні. У Шовковського було більше падінь. П'ятов – стабільніший. Але на відміну від динамівця, Андрій не має таких матчів, де фактично сам вирішив долю протистояння, як це було у Олександра в матчах проти "Спарти" чи за збірну проти Швейцарії.

П'ятову 34 роки. Значний вік, як для футболіста, але не для воротаря. Для голкіпера найкращий вік -30-35, коли вже максимально отриманий потрібний досвід, і фізичний стан дозволяє грати у воротах. В такому віці спортсмен вже сам собі тренер, розуміючи власні недоліки та переваги, як потрібно готуватися до матчів.

Нашим воротарям дуже важко адаптуватися в Європі. Пригадайте приклади Коваля та Бойка. В часи СРСР Дасаєв був в нас зіркою, а в Іспанії просто провалився

Тому я б не змінював П'ятова. В матчі проти " Чорноморця" місце у воротах " Шахтаря" зайняв Олексій Шевченко. Не розцінюю це як покарання для П'ятова після невдалого матчу Ліги чемпіонів проти "Хоффенхайму". Скоріше, Паулу Фонсека дав можливість досвідченому воротарю відпочити. На носі важлива гра проти "Ліона". Потрібно, щоб основний воротар підійшов до матчу в оптимальній психологічній та фізичній формі.

Цього року він підписав новий контракт із "гірниками" до літа 2020 року. Я думаю, що тут першочерговою причиною відсутності бажання спробувати свої сили за кордоном є фінансовий чинник. В своєму віці П'ятов навряд чи зможе претендувати на потрапляння до провідних клубів із топ –чемпіонатів, а середняки наврядчи зможуть запропонувати той рівень зарплати, що П'ятов має в "Шахтарі". Також слід врахувати, що нашим воротарям дуже важко адаптуватися в Європі. Пригадайте приклади Коваля та Бойка. В часи СРСР Дасаєв був в нас зіркою, а в Іспанії просто провалився.

Олег ФЕДОРЧУК для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі