Іван Сікора
експерт з питань антикорупційної та бюджетної політики, директор Фундації "Відкрите суспільство" www.osf.org.ua
12.02.2015

Київське метро. З ніг на голову. Публічний аудит після підняття цін

КП "Київський метрополітен" перебуває в критичному стані, а колектив - на межі страйку. Про це заявив директор КП "Київський метрополітен" Віктор Брагінський на пленарному засіданні Київради. І це при тому, що лише із 7 лютого в 2 рази підняли ціни на проїзд із 2-х до 4-х грн. А далі цікавіше… КП "Київський метрополітен" готовий до публічного аудиту. І це після підняття цін та 9 місяців при владі команди В.Кличка. Молодому директору КП "Київський метрополітен" Віктору Брагінському потрібно було аж майже півроку щоб розібратися в очевидних речах – неефективній роботі КП "Київський метрополітен" та корупційних схемах, які не дають змогу вивести із тіні надходженя від реклами та торгівлі в метро. І не тільки.

Однак дивує інше. Чому громада Києва не побачили результатів аудиту цього підприємства , який раніше проводився і виявив там збитки та зловживання...разом із обговоренням про підняття цін на проїзд.
Ще більш цікавить питання чому публічний аудит не провели у перші 100 днів і чому разом із піднятям ціни ми не побачили ефекту який отримало це комунальне підприємство від "закриття" корупційних дір ?
А де ж ПЛАН виведення цього підриємтсва із кризи ?
Чи він буде сформований ближче до виборів і це буде подано як велике досягнення влади?

Ще минулого року, в жовтні, Фундація "Відкрите суспільство" публічно зверталася до міського голови Києва Віталія Кличка щодо оприлюднення результатів аудиту всіх комунальних підприємств Києва. В рамках звернення Фундація "Відкрите суспільство" пропонувала поряд із оприлюднення детальних результатів аудиту роботи кожного із перевірених нової владою Києва комунальних підприємств та провести обговорення за участю громадськості заходів із підвищення ефективності та результативності роботи провідних комунальних підприємств міста з акцентом на діяльності тих підприємств, стосовно яких громадські активісти та експерти повідомляли та оприлюднювали інформацію про корупційні ризики та втрати (серед них варто окремо відзначити КП "Київський метрополітен", КП "Київводоканал", КП "Київзеленбуд", КП "Київпастранс", КП "Київпарктранссервіс" тощо). Однак пропозиція досі проігнорована міською владою. Публічний аудит це добре, але ж є очевидні речі, про які вже знають всі, хто хоч трохи цікавиться питаннями роботи метрополітену

Чомусь досі немає публічної інформації про те скільки вдалося вивести із тіні новому керівництву КП "Київський метрополітен" за 9 місяців нової влади ?

Ще більш цікавою є відповідь на питання, яке Фундація "Відкрите суспільство" піднімали ще у кінці вересня 2014 року. Чому метро столиці Австрії – Відня, має 104 станції та 1 тис. працюючих, а київський метрополітен має майже в 7 разів більше персоналу (майже 8 тис. працюючих) і це при тому, що станцій у київському метро в 2 рази менше, а саме, 52 станції. Тож може варто вивчити досвід австрійської столиці у сфері управління метрополітеном ? І не тільки.

Тож і виходить у нас як не в людей. Все з ніг на голову. Спочатку ціни підняли, а потім показуємо що готові до публічного аудиту. А як же очевидні речі, які можна було зробити ще протягом перших 100 днів – представити результати аудиту та їх публічно обговорити, почати виводити із тіні надходження коштів від реклами в метро та торгівлі, оптимізувати кількість персоналу та закупівлі за бюджетні кошти.

Коли вже міська влада столиці зрозуміє очевидну річ. Після перемоги на виборах наступає політична відповідальність. І тому, якщо у Вас шановні політики немає людей, які готові здійснювати реформи вже починаючи із перших 100 днів, то не варто йти в політику.

Ще більш цікавить питання "Що Ви робили, шановні панове політики, коли були в опозиції роками і чому Вам потрібно було аж 9 місяців щоб зрозуміти очевидні речі?"

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі