Jurko Zełenyj
Останнім часом більше відомий, як вигадник новотворів в УкрМові на запити сьогодення. Затято відстоює думку, що Мова повинна зберігати насамперед свою власну питомість у словотворенні, а запозичувати слова з чужих мов — варто в останню чергу, лише як 5-6 термін у синонімічному ряду. Запекло поширює думку, що для збереження Української мови та її природнього розвитку — варто запровадити Укр.Латинку, укладену з урахуванням суто наших мовних особливостей та вимог. Музичний, або як сам називає, "гудецький" оглядач. Аудіо-відео "пірат" з 30-літнім стажем. Наприкінці 1980—початку 90-х років активно діяв у розмаїтих молодіжних рухах, спільнотах, що виборювали Відновлення Незалежности України. У 1992-му брав участь у бойових діях в Придністров'ї в лавах УНСО. Завдяки татові-окупантові прожив близько 8 років у Чехо-Словаччині (тодішній ЧССР) у дитячому та молодшому шкільному віці. Каже, що саме тоді й зародився по́тяг як до мов -- насамперед слов'янських, так і до меломанства. Мовляв, мав значно більший доступ до "західних ворожих радіоголосів", аніж його ровесники в Радянському Союзі.
20.10.2014
7

ЧЕРГОВА ДУРИЛЬНЯ ВЛАДИ У ПИТАННІ ПРАВА ГРОМАДЯН НА ЗБРОЮ

ЧЕРГОВА ДУРИЛЬНЯ ВЛАДИ У ПИТАННІ ПРАВА ГРОМАДЯН НА ЗБРОЮ

16 жовтня радник очільника Міноборони − Олександр Данилюк оприлюднив наступну конґеніяльну пропонову:



16 жовтня о 9:03
В робочій групі по запровадженню в Україні швейцарсько-ізраїльської системи тотальної оборони вирішили, яким чином можна озброїти громадян, не змінюючи законодавство. Кожен громадянин, який входить до системи Резервної Армії, прийняв присягу, щороку проходить військові вишколи та злагодження з підрозділом свого військомату, може безкоштовно отримати дозвіл на напівавтоматичну нарізну зброю, після чого її придбати в будь-якому зброярському магазині. Розглядається також можливість продажу бійцям Резервної Армії за залишковою вартістю стрілецької зброї, яка вже знята з озброєння в Збройних Силах України. До прикладу, самозарядні карабіни Симонова (СКС) будуть коштувати в такому випадку близько 100 грн.

Dopys Danyluka vid 16 žovtnja, o 9:03

Буквально через кілька годин пан Олександр уточнив, же видані карабіни СКС (зброя взірця 1949 року, а перші примірники ще раніше побачили фронт!) НЕ стануть заміною сучасній воєнній стрілецькій зброї − ну, дякую: заспокоїв, заспокоїв, Старий... ;)



16 жовтня о 15:32
Щодо ініціативи по безкоштовним дозволам на нарізну зброю для резервістів: це не альтернатива штатному озброєнню (автоматам, кулеметам), яке буде зберігатись в спеціально відведених місцях. Це скоріше стимулювання резервістів і забезпечення їх приватною зброєю.

Dopys Danyluka vid 16 žovtnja, o 15:32

Однак після цієї пропонови чомусь не полишає відчуття про черговий на#бас, даруйте на слівці.

Після речення "...яким чином можна озброїти громадян, не змінюючи законодавство" продовжувати розмову, взагалі-то, нема жодного смислу, бо стає зрозуміло, що пропонова Данилюка − чистої води голослів'я! Питання тільки, чи воно йде від свідомого злого умислу, чи це просто "з дурі": ну не розібрався хлопака у питанні, але замалюватися на ньому не одному йому хочеться, еге ж...

Тож пройдімося по запропонованій моделі з олівцем.



1. Перше запитання
Що таке Резервна Армія і де її шукати?
Йдеться про громадську організацію УРА (Українська Резервна Армія)?

URA

2. Друге запитання

Припустімо, я пройшов усю описану в Данилюка процедуру. Тобто склав Присягу, щороку їжджу на військові вишколи, злагодився ;)) зі своїм підрозділом військомату, отримав дозвіл на нарізняк, і навіть купив за 100 "грициків" СКС: а хулі? Ïсти не просить, то най собі лежить на господарстві. 



Раптом одного НЕгожого дня до мене в помешкання почав ломитися злочинець: ну, скажімо, якийсь заблукалий Шухрич з голодухи, чи ше якась "Моторола" з Лугандону. І шо я? А всравси!

Бо маючи вдома той законний СКС, й досі НЕ маю належного законного права (пригадуєте: "не змінюючи законодавство"?) на його застосування для самооборони, захисту життя / майна свого та моїх близьких, і-те-де, і-те-пе.

Згідно чинного законодавства, сьогодні нападник-злочинець має в 100-крат вищий захист, аніж його жертва. Така осьо муйня, малята :(

Тому краще завести злого та великого бійцівського собаку, а не СКС: якщо він (пес) загризе вдирача у хату, тоді мені точно нічого "важкого" не буде. Дійсно, ну не я ж зловмисника загриз, а пес! Ге? А пес його зна', шо в його собачій голові коїться?

А якщо серйозно, то це питання стосується внесення відповідних змін до Конституції України, де чорним по білому буде зазначено, що Громадяни України мають КОНСТИТУЦІЙНЕ право боронити життя / майно своє та своїх близьких, а заразом захищати Конституційний лад та територіяльну цілісність держави − зі зброєю в руках! А також з цією самою зброєю мають, знову ж таки, КОНСТИТУЦІЙНЕ право чинити опір задля перешкоджання чи запобігання скоєння злочинних дій, що чинять інші громадяни: включно з високопосадовцями та навіть тими самими "мінтами"!

Питання число 3
У нас вже сьогодні є купа ветеранів війни з Х#йлостаном, які втратили кінцівки. Як їм їздити на щорічні збори Резервної Армії, аби отримати той СКС, трясця??



Гаразд, припустімо, що учасники бойових дій з рашистським окупантом отримають дозвіл "гав-томатично" і карабін задурно.

А ви пробували з СКС з одної руки стріляти? І не просто стрельнути, а ще вцілити при цьому! Як воно тоді однорукому ветеранові боронити свою домівку від зловмисника, га? Може, йому б підійшов просто якийсь пістолет чи револьвер?...



А що робити для захисту домашнього господарства жінкам-дружинам тих самих резервистів, які, поки татко два тижні на військових вишколах з СКСом бігає, − сидять вдома та виховують двійко-трійко малих дітей? Що їм робити у випадку, коли в хату вдирається злодій? У міліцію дзвонити, ге? Ну не смішіть, бігме....

Do kožnogo gromadjanyna ozbrojenogo vartovogo ne postavyš!

Аааа, переееепрооошую: ледь не проґавив!
Зараз пішла така хвиля, аби окремих вояків, що відзначилися на Кацапському фронті − нагороджувати іменною вогнепальною зброєю. Не просто зброєю, а саме коротко-стебловою: пістолетами вітчизняного виробника "Форт". Тобто зброєю прихованого носіння.



Нічого не маю проти нагородження наших Витязів! Гідна відзнака, мови нема!
Однак знову постає питання: ми що, знову ділимо наших Громадян на "рівних" і ще трохи "рівніших", так? Знов ті самі гроші за ту саму рибу, трясця?

Якщо досі хтось не знає, то розповідаю: відсотків 80%, коли не більше, нардепів усіх скликань Вищої Ради даааавно вже мають іменну нагородну зброю прихованого носіння: пістолети / револьвери. Дааавноо! Попитайте в них самих, коли знаєте кого особисто ;))

Виходить, все ж таки нашому народу пістолети в руки таки можна давати, ге? І чомусь в згаданих випадках жоден психолог-соційолог не репетує, мовляв, у нас зараз підвищений градус суспільної напруги в Країні, так?

Даруйте, я не психолог, але штири кляси церковно-прихідської школи навіть мені дають розуміння, що хто-хто, а учасники бойових дій більше за інших схильні піддаватися розмаїтим психологічним зривам та непередбачуваній поведінці!

Зрозуміло, не усі сто відсотків ветеранів. Зрозуміло, багато чого залежатиме від їхнього повоєнного облаштування в житті: чи буде робота, належне житло, тощо... То може, в якості особливої відзнаки нашим Героям краще квартиру надавати там, де вони забажають, га? Це їм точно допоможе швидше психологічно відновитися, аніж пістолет з підписом Авакова...



Ще одне питаннячко до роздумів.

Чому знову відбувається ставлення воза перед кобилою? Чому з вуст радника Міністра оборони лунають слова про те, як можна озброїти громадян без зміни законодавства, натомість ні пари з вуст про те, що вже як від березня-квітня (!!) цього року лежить готовий проєкт Закону України "Про цивільну зброю та боєприпаси", укладений разом спільнотою Української Асоціяції Власників Зброї (УАВЗ) та ВО Свободою?

Законопроєкт цей щурі з апарату Вищої зРади відмовилися навіть зареєструвати через якісь суто формальні відмазки. 

Може, варто таки будинок з підму́рку починати будувати, а не зі стріхи? І почати з того, що вже майже готове лежить?

Vłada galmuje Zakon pro Zbroju ta Bojeprypasy, trjascja...

Так, цей Законопроєкт даааалекий від досконалости: багато Громадян мають до нього слушні зауваги та перестороги. Однак для того це і є законопроєкт, аби його покращувати та вдосконалювати до того, як ухвалити в якості Закону. Aле для початку його варто бодай зареєструвати. А з плином часу можна вже й ухвалений Закон вдосконалити − ніц неможливого в цьому нема.

Zakonoprojekt obgovorjuvavsja, zokrema, u spilnoti vłasnykiv zbroï

5. Очевидним є наступне.
Стара система не збирається народові поступатися ні на дрібку своїми привілеями. А така трухлява і наскрізь гнила структура, як МВС, цей уламок совка − у першу чергу. Ґаспадін Аваков та його вуста − таваріщ Антон Ґєращєнко неодноразово давали знати, що вони й надалі хочуть зберігати за державою так звану "монополію на насильство".



Що з тієї "монополії" вийшло − Україна вже пізнала з лихвою! Це і Небесна Сотня на Майдані, це і втрачений Крим, це і війна з Кацапстаном та їхніми посіпаками-лугандонівцями. Це загиблі, загиблі, загиблі....

Зізнаймося собі: щоденні новини про чергову кількість вбитих / поранених за добу ми вже сприймаємо менш гостро, аніж вістку про поточний курса долара... :(((

Gerojam Ukraïny — Słava! Słava! Słava!

Тож насправді, усілякі такі дурбецальскі пропонови щодо "озброєння громадян не змінюючи законодавство" − це інформаційні вкиди, покликані насамперед відвернути увагу тих самих Громадян від першопричини, від азів розв'язання вже перезрілого питання про Право на Зброю (назва умовна, спрощена).



А перезріле воно хоча б тому, що в Україні за нинішніх умов зброї в людей на руках буде все більше і більше! Купленої законно і нє. Подарованої аваковими-турчиновими й привезеної з фронту як трофей. І притриманої "про всяк випадок": після Майдану ми усі пречудово знаємо, що випадки бувають різні....



Мовчу вже про те, що лугандонівська гопота теж нікуди не зникла: якщо певний відсоток прямо воює в ЛНР/ДНР, то не менша її частина вже розсмокталася усіма решта мирними містами України. A що буде, коли настануть морози?

Vzymku čekajmo navału bandoty z ŁNR/DNR u našyx mistax...

Що ми зможемо цій розлізлій гопоті протиставити? Рядкі з нашого славня "...згинуть, як роса на сонці"? Чи мєнтів-перевертнів, які нині заколоти проти України готують? А може тих, які здатні з неповнолітніми на Покрову воювати? Й заразом під гарячу руку гамселити тих самих учасників війни, що напередодні з передової повернулися?

До речі, зовсім не важко спрогнозувати, що апетити нашого Громадянського поспільства будуть (і це виправдано!) зростати: ми захочемо не лише пістолети-автомати вдома тримати, але й протитанкові гранатомети чи крупно-каліберні снайперські гвинтівки, здатні пробивати бодай легку броню!

Чому? Ну бо коли рашистські танки вдеруться, скажімо, у Київ з боку Чернігівської области − даруйте, але часу бігти на "місце злагодження", аби отримати протитанкове знаряддя просто не буде: їх (танки) потрібно буде лупасити відразу в мить приїзду!



ПОВТОРЮСЯ
Ці буцім як "слушні пропонови" від пана Данилюка та сотоваріщів покликані насамперед випустити пару з гостро-суспільного питання: Право на володіння Громадян вогнепальною зброєю та її застосування має стати Конституційною нормою! Крапка.

Наразі ж роздача зброї прихованого носіння ссссиильно скидається на те, що відбувається плекання певного прошарку суспільства, лояльного до тої руки, з якої отримано подачку. Особливо не здивуюся, якщо з кола саме відзначених іменними пістолетами бійців незабаром ми побачимо такий собі воскреслий "Беркут". Це і є докорінна реформа МВС, про яку постійно торочить ґаспадін Аваков та інші силовики?

....А тим часом, доки наші (наші?) розмаїті владці та міліційні високі чини турбуються, аби й надалі тримати у своїх руках владу над Громадянами України, яка від них тіка' як пісок крізь пальці; поки панове "радники Міністрів" роблять фальш-вкиди і пропонують недо-рішення і недо-заходи; зак' політики-одноденки знову і знову розводять дешеве голослів'я довкола питання "Громадянське суспільство і Вогнепальна Зброя" − мешканці маленької братньої Литви озброюються не на жарт...

Łytovci, na vidminu vid Ukraïnciv, vidpovidalniše stavlaťsja do pytannja Nac.bezpeky ta Oborony svogo Kraju...

© Jurko Zełenyj

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі