Олексій Ботвінов
піаніст. Корінний одесит, один із організаторів "Форум - інтелігенція Одеси"
07.08.2014

Цинізм Путіна перестав дивувати

У своїй промові з приводу 100-річчя початку Першої світової війни Путін сказав: "Напередодні Першої світової Росія зробила все, щоб переконати Європу мирно, безкровно вирішити конфлікт між Сербією і Австро-Угорщиною. Але Росія не була почута, і їй довелося відповісти на виклик, захищаючи братський слов'янський народ, захищаючи себе, своїх громадян від зовнішньої загрози".

По-перше, ріже вухо ця вже сумнозвісна фраза "Росія не була почута". Ага. А зараз Донбас не був почутий - і був по-сусідськи озброєний до зубів.

По-друге, Путін каже про неминучість і правильність дій Росії для захисту братських слов'янських народів. Він що забув, до чого ця бійня призвела в Росії?

"Росії довелося відповісти" - звучить як звіт про перемогу. А насправді, майже 2 мільйони загиблих. Це 5% тодішнього чоловічого населення. Набагато більше покалічених. І головне, всіма істориками, в тому числі радянськими, підтверджений висновок: кривава фатальна революція 1917 року - прямий результат участі Росії у війні. Наслідки революції настільки страшні, що невже можна говорити про якусь необхідність захисту слов'ян? Скільки свого народу поклали! Країну віддали на розтерзання демонам комунізму. Стали загрозою для півсвіту. Досі ми всі ці наслідки розгрібаємо.

А тепер прочитайте путінську цитату ще раз. За його логікою, Росія зараз ну просто зобов'язана почати війну в Україні - для порятунку "слов'янських братів". І наплювати, якщо цим самим розв'яже Третю світову. Видно, ідея "слов'янського братства" священна. І хіба його хвилюватимуть гекатомби трупів "в ім'я російського світу"? Головне, "велика ідея".

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі