Сергій Лісовий
Про мене нічого не написано в історії України, мене не знайдете в літературних колах, але я є... і я письменник, що пише навіть у віршах...
08.09.2011
1

Брудний бізнес

Панове бізнесмени, ті, що нагребли собі гроші нечистими способами, прошу не зазіхати на моє життя, а дочитати до останньої крапки дану творчість. У ній не буду висвітлювати ваші махінації з курсами валют, земельними ділянками чи таке інше, а поговоримо ми про бізнес, що спирається на національне багатство – відходи.

Поки Стара Європа будь-якими методами старається підмести свої вулиці заради копійчини в кишені, ми – майбутня Європа – підмітаємо, щоб втратити її. Бізнесмени України затуманені. Вони не бачать у себе перед носом великі кучугури чистого із запашком прибутку. Що потрібно для прибутку? Потрібні гроші. Формула проста гроші заради грошей.

На смітники інколи потрапляють речі, що ніхто й уявити не міг. Пан Іван, безхатько зі стажем, говорить: "На мусорці багато чого нахожу. Якось знайшов кольцо, ніби золоте… ". Він його не наважився продати, бо хто повірить в історію, що його знайшов на смітнику. Все ж це поодинокі випадки коли хтось натрапить на дорогоцінну річ, але порахувавши скільки тонн викидається паперу, пластмаси чи ще якихось матеріалів, можна зрозуміти – шалені статки.

Але кому потрібні гроші, що прийдуть лиш через деякий час. Не все одразу, панове! Вам би тільки знайти хороше підприємство, що ледь тримається на плаву. Візьмете його облогою й продасте дороге устаткування за безцінь. Вкладіть хоча б гривню в цей "брудний бізнес" і вона віддасться вам двома.

Що потрібно для початку цієї справи не мені вас вчити. Натякаю лиш про фабрики з переробки, місця утримання відходів і таке інше. Держава не справиться з цим бізнесом, лише на ваших плечах він якось втримається на плаву. Про переробку в Україні, і нашому місті говорять але… недостатньо розмов потрібні дії. Дивлячись на масштабному державному рівні, то сміття віддалить всі проблеми з Росією. Швеція переробляє 95% усіх відходів, цим себе вона обігріває повністю. Я не фахівець цього бізнесу (як і будь-якого іншого), але знаю ще одну важливу річ. Далі бізнесові чоловічки можете не читати…

Тепер, прошу залишитися за процесом читання тих хто не є бізнесменом, тих кого вважають простолюдином. Я, ТИ, ВИ, МИ, ВСІ люди мають робити одну річ, яку ті вміють десь у глибині своєї підсвідомості. ВИ ЩЕ НЕ ЗДОГАДАЛИСЯ!? Добре, втретє я не буду говорити слово "річ", а натякну Вам…

Ви прогулюєтеся красивим парком. Бузок покритий фіалковими квітами, які просяться, щоб їх з'їли мрійники. Де-не-де крикне пташка і знову все затихає. У Вашій правій руці морозиво, а в лівій – обгортка від нього. Все просто чудово, але той папір псує всю картину прекрасного парку. Вам набридає його нести і Ви просто викидаєте його подалі від себе з думкою "що зробить поганого один папірець". Уявляєте скільки таких самих як Ви, і в кожного думка така сама… Тепер інша картина. Ви йдете красивим парком і на кожному кроці сміття. У Вашій руці теж саме морозиво і обгортка… тільки думка інша – "що гіршого буде від мого папірця". Люди добрі період розкладання цієї обгортки буде складати до 500 років. Якщо зробити Вам зауваження у відповідь одразу кидаєте: "Смітників немає. Коли влада міста поставить навкруги їх, ось тоді можна говорити й про чистоту". Тільки розчарую Вас, це не виправдання. Справді смітники на перехрестях, парках розставлені не дуже вдало, але можна заховати той папірець в кишеню й знайти той смітник. Немає в сучасної молоді поваги до навколишнього середовища й це поступово губить нашу землю.

Не смітіть і може влада та бізнесмени, наші любі, зглянуться і зроблять більш ефективні заходи, щоб очистити наші міста і села, нашу Україну, а не лише закликатимуть до чистоти.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі