Сергій Лісовий
Про мене нічого не написано в історії України, мене не знайдете в літературних колах, але я є... і я письменник, що пише навіть у віршах...
08.09.2011
3

Всіх послати на...

На скільки літер Вас послати? Можу на три, на чотири чи одразу на всі, що є. Ви вживали у своїх розмовах нецензурну лексику (матюк)? Ні… не вірю. Якщо Ви не слідкуєте за своєю мовою і вживаєте лихослів'я, то пішли Ви на… перевиховання.

Рильський кричав нам "політь бур'ян", не допустіть зневажливого ставлення до мови. І от маємо. Занепало село, заросли бур'яном  поля й мова наша "заросла".  Вирішив перевірити на скільки густо розплодилися матюки в мові, що я чую кожного дня. Нажаль не зміг порахувати кількість слів – загубився у своїх справах. Проте їх безліч, кожний другий ужив у своїй розмові, мінімум одне слово. Наприклад, (цензура).

"Бл…  йду вулицею, бл…", "Прикинь бл…, читав бл… книжку" (репліка молоді). Що це за слово таке "бл…", щось схоже на чхання, через своє часте і не доречне використання. Чхання є симптом хвороби, а отже й слова-матюки той же симптом, але вже іншої хвороби. В нашому місті, й по усій країні прокочується нова "пандемія".  Виникає питання "Звідки вона до нас прийшла?". В 17 ст. на Україну прибув турецький мандрівник Ельвія Челеві, він визнав багатство нашої мови й нарахував всього чотири лайливих слова: чорт, дідько, свиня, собака. Зараз їх набагато більше, чого коштує словник Лесі Ставицької "Українська мова баз табу". Науковці ведуть суперечки, щодо походження матів. Більшість думок зводиться до того, що вони характерні для мови країн із загарбницьким характером.  Хто тероризував наші землі століттями? Хто хотів загарбати нашу Україну? Вам вирішувати хто подарував нам цей непотріб.

Навіщо Вам вживати ці брутальні слова? Ви не впевнені в собі, може у Вас певні сексуальні проблеми чи ці слова вкоренилися до вашої свідомості – стали словами паразитами. Знищити лайку в нашій усній мові не реально, але її можна частково обмежити. Натомість потрібно поліпшити соціальне життя в нашій країні.

Ви знаєте симптоми цього "пандемічного вірусу", але ніхто ще не зміг вивчити вплив міцного слівця на організм людини. Можна сказати лиш те, що вплив матюків суттєвий. Як відомо організм людини складається з деякого проценту води. Провели якось вчені досліди з цією рідиною. Експеримент полягав у тому, що у дві посудини налили води та поставили до них по цибулині тюльпану. Над однією говорили "Дякую", над іншою – матірну лексику. Через деякий час у першій виросла пишна квітка, а в другій цибулина трішки проросла та згнила. Взяти й закрити вуха ватою, щоб не згнити, мов та цибулина. До речі, вживання чоловіками такої лексики призводить до імпотенції. Жінки, що надмірно використовують їх, набувають чоловічих рис.

Захистіть себе від матюків. Вам же не так погано живеться, що потрібно розкидатися цими словами. Колись було гірше…

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі