Київський "Арсенал": армія versus анархія

Футбольний клуб "Арсенал" має дедалі глибшу кризу вболівальницької ідентичности, намагаючись поєднати непоєднуване. Вона стає чимраз очевиднішою, адже після вдалого початку сезону кількість вболівальників команди почала стрімко зростати.

Я сам почав уболівати за "Арсенал" трохи більше як рік тому. Керувався кількома причинами. По-перше, завжди подобалось як клуб грав. Спартанська витримка футболістів, навіть тоді, коли їм не платили зарплату, без стадіону і майже без вболівальників, вражала. Жодна київська команда на такий подвиг би просто не пішла. По-друге, я ніколи не вболівав за "Динамо" і впритул не розумів, чим може привабити українця радянська команда тодішнього Міністерства внутрішніх справ СРСР, утворена у 1927 році, на самому початку гидотних репресій проти українців. Разом з тим, "Динамо" є в усьому світі символом саме радянської України, а це мене ніколи не приваблювало. Ну, і, по-третє, київський "Арсенал" утворився наприкінці 2001 року як команда прихильників української армії, але зовсім не ЦСКА. Саме тому і дістала таку назву. А українське військо — це святе. Саме тому й названо її "Арсенал", як армійську ознаку, за прикладом лондонського клубу. Він чудово продовжує європейську традицію "Арсеналів", "Спарт", "Стяуа" тощо, бувши покликаний захищати саме честь держави та її захисників.

Проте прихід до "Арсеналу" фан-зони, що складається з лівих анархістів, сильно змінив сприйняття клубу. Звісно, я теж проти расизму і нацизму, але "новий" асоціативний ряд не приймаю. Зараз "Арсенал" почали сприймати як команду "лівих", а назву клубу — як ремінісценцію з київського заводу, де відбулось повстання робітників проти УНР. Тобто, саме в тих цінностях, які покликаний захищати клуб на футбольному полі, йому відмовляють, перевертаючи все догори дриґом.

Цікаво, як анархісти сприймають саму клубну емблему, адже, згідно з офіційним тлумаченням, там зображено крило Архангела Михаїла, не лише символа Києва, а й давнього покровителя українських воїнів. Блакитна стрічка означає Дніпро і символізує єдність Лівого та Правого берегів Києва та й, узагалі, України, тобто соборність. Цінності явно не "ліві" — зовсім не соціалістичні і, тим більше, не анархістські. Архангел, соборність і анархія — вкрай дивне сполучення.

На останньому матчі був присутній міністр оборони України. Як би хто до нього не ставився, це людина, яка відповідає за українське військо. Лівацька трибуна "Арсенала" не лише не підтримала оголошення, - дехто навіть почав свистіти! Підтримали свого міністра лише курсанти і військові, що мають власну трибуну. Очевидно, керівництво клубу намагається якось сполучити ці два несполучувані потоки, прагнучи мати більше вболівальників, що ніби логічно.

Але нові вболівальники "Арсеналу" через цю невизначеність зовсім розгубились і не знають як себе поводити. І може трапитись так, що, бажаючи сидіти на двох стільцях, клуб просто втратить сотні й тисячі потенційних вболівальників. Дай Боже, щоб я помилявся.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі