Ексклюзиви
пʼятниця, 28 вересня 2012 12:00
Юрій Сас
Юрій Сас
експерт Дослідницько-аналітичного центру "Енігма"

Якщо людина бере гроші за голос, то стає співучасником злочину

Підкуп виборців не просто підпадає під дію Закону "Про вибори народних депутатів", а й під дію Кримінального кодексу. З поміж інших: залякування, тиск, шантаж, підкуп виборців — способи перешкоджання здійснення волевиявлення. За здійснення підкупу передбачається кримінальна відповідальність, зокрема позбавлення волі. Є декілька ступенів тяжкості цього злочину. Найбільш серйозним вважається вчинення таких дій групою осіб за попередньою змовою. Будь-який підкуп вже автоматично такий, коли ці речі відбуваються системно і сигнали надходять одночасно з декількох місць — то це вже є підкуп групою осіб за попередньою змовою.

На жаль, як і у випадку з пошкодженням, заклеюванням і заляпуванням білбордів правоохоронні органи абсолютно не реагують. Треба також зауважити, що порушення щодо зовнішньої агітації теж виходять за рамки суто виборчого законодавства і є, як мінімум, посяганням на власність. Тому правоохоронні органи так само мають реагувати.

Багато порушень пов'язаних з організацією виборчого процесу. Те, що відбувається зараз при формуванні дільничних і окружних комісій, теж дуже важливо. Адже багато залежить від представництва у комісіях. Це один з тих факторів, що може протидіяти фальсифікації, чи сприяти їй. Але за масовістю найчастіше порушення — непрямий підкуп. Тобто агітація, яка супроводжується наданням ресурсів, матеріальних благ, подарунки бюджетним установам, але не прямо кошти за голос. Закон чітко визначає, що таке підкуп. Хоч я з тим і не погоджуюсь, але суб'єкти виборчого процесу можуть роздавати "щось з емблемою партії, чи кандидата" вартістю до 35 гривень. Але ясно, що цього ніхто не дотримується. Дарують і телевізори, і велосипеди, і аптечки, і окуляри. Купують голоси і напряму. Підходять і кажуть, наприклад: заповніть анкету і ми вам зараз 150 гривень, а ще 150 грн після того, як проголосуєте.

Кандидати повинні фіксувати такі факти у встановленому законом порядку. А саме складати відповідні акти, протоколи, залучаючи при цьому працівників правоохоронних органів. Дуже важко встановити пряму причетність суб'єкта виборчого процесу до вчинення таких дій. Але саме це і є робота правоохоронних органів. І вони її мають виконувати. Якщо вони її не виконують, значить у суспільстві немає цих обмежень. Відповідно це вже не держава. Це вже не правоохоронні органи, а просто озброєні люди, які виконують якусь незрозумілу роботу. При чому тоді податки, які ми сплачуємо, просто перетворюються на данину.

Ми рівновіддалені від усіх партій, але при цьому є громадянами і маємо свою позицію. Але є один неприємний нюанс: згідно закону абсолютно непередбачена відповідальність кандидатів за порушення законодавства. Кандидат не може бути знятий з реєстрації за порушення законодавства. Щоправда, якщо він вчинить кримінальний злочин і цей вирок набере чинності — тоді реєстрація припиниться. Але це вже фантастичні умови. Будь-які дії, навіть доведені в судовому порядку, не можуть стати причиною зняття його з реєстрації.

Та це не означає, що як по Достоєвському, людині, як собаці, тепер все дозволено. Є ще певні морально-етичні обмеження. Вони діють на кандидатів, які залишаться на своїх округах і після виборчих кампаній. На кандидатів, які приїхали і поїхали, незалежно від результатів виборів, вони вже не діють.

Тому ми закликаємо виборців давати належну оцінку. Найстрашніша зброя для них і наймогутніша для нас - це оцінка дій суб'єкта виборчого процесу. Ми повинні чітко розуміти, де добро, а де зло. Підкуп — однозначне зло. Цьому немає виправдання.

Я прошу кандидатів не закликати брати гроші, а голосувати, як кажуть, серцем. Якщо людина бере гроші, навіть не збираючись голосувати у той спосіб, що пропонують злочинці, то так чи інакше стає співучасником злочину. Нормальна поведінка громадянина — повідомляти про такі факти.

Зараз ви читаєте новину «Якщо людина бере гроші за голос, то стає співучасником злочину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути