вівторок, 09 лютого 2016 00:30

Зростає попит на нирки

Серед іноземців, які потребують пересадки внутрішніх органів, торік найпопуляр­ніша була Південна Азія. Найбільше операцій зробили в Індії, Бангладеш, Шрі-Ланці й Пакистані. Нирки пересадили громадянам Канади, Ізраїлю, CША, Великої Британії, Саудівської Аравії, Об'єднаних Арабських Еміратів.

— Удома вони мають дочекатися черги, якщо ніхто з родичів не підійшов як донор, — каже волонтер організації "Юнісеф" Магдалена Піпіч. — Це — щонайменше півроку. Треба, щоб збіглися багато параметрів. А тут орган дістануть за три тижні, аби були гроші. Щороку понад дві тисячі індійців продають нирки. Є села, де не знайдеш чоловіка з двома нирками. Агент з пошуку органів приїжджає до одного селянина і вмовляє ще двох-трьох. Людей спокушають "легкі" гроші. Їм роблять аналізи й заносять у базу даних. Коли є пацієнт для пересадки, везуть у клініку й вилучають нирку. Зазвичай донорами стають лише чоловіки.

Попит на пересадки постійно зростає. Люди мають більше проблем із нирками через цукровий діабет і гіпертонію. Продавати людські органи заборонено, навіть після смерті. Тому багато хворих роками вимушені очищувати кров за допомогою діалізу. Лише в Ірані дозволено продавати нирки. Але іноземцям — не можна.

Нирки пересаджують найчастіше у столиці Шрі-Ланки Коломбо. Ціни — від $53 до $122. Пацієнт сплачує нібито не за орган, а за лікування. Сюди входять вартість послуг лікарні, медиків, посередника, проїзду і проживання донора. А також — ціна нирки.

Посередники шукають клієнтів через соціальні мережі.

— Найбільше довіряють молодим жінкам. По телефону кажу, що це — моя сестра. Раніше брав англійські імена. Тоді платять більше, — розповідає про свою роботу 26-річний агент з пошуку органів Вікас з Індії. — Є багато тонкощів. Я міняю імена й мобільні телефони кожні п'ять-шість тижнів. Не йду на зустріч, доки не переконаюсь, що це не пастка. Не відповідаю людям, з якими мав справу раніше. Навіть якщо захочете, не знайдете мене наступного місяця. Інакше мене посадять дуже надовго.

Найбільший попит — на здорових молодих чоловіків без шкідливих звичок. Перевагу мають люди із закордонним паспортом. ­Посередник усе організовує. Якщо треба, шукає готель. Три роки тому Вікас уперше заробив за пошук донора $380. Зараз має від $757 до $1200. Донори отримують $6 тис. Якщо їм оформляють паспорт — $4500. Зазвичай повертаються додому через ­18–25 днів після операції.

— Спочатку ми боролися з торгівлею органами. Згодом зрозуміли, що це — марно, — каже Магдалена. — В Індії держава забороняє це, але клініки все одно працюють. Платять хабарі, оформлюють фальшиві папери. Головне — щоб лікували людей і правильно вилучали органи. Якщо люди готові продати нирку, нічого не вдієш. І влада прекрасно знає про всі ці схеми.

Зараз ви читаєте новину «Зростає попит на нирки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути