вівторок, 26 липня 2016 05:35

Знайшли рештки динозавра-підлітка

В Аргентині знайшли рештки невідомого динозавра. Американські вчені проводили розкопки в Патагонії. У регіоні є багато залишків пізнього крейдяного періоду.

— Це один із видів мегарапторів. Швидкий і ненаситний хижак. Родич тиранозавра, — говорить аргентинський палеонтолог Родольфо Коріа.

Динозавр був 6,5 м завдовжки, за оцінками дослідників. Пересувався на двох ногах. На пальцях передніх кінцівок мав великі серповидні кігті. Ці тварини були швидкі, гнучкі, з ненаситним апетитом. Інші особини мегарапторів виростали більші, ніж знайдений екземпляр, припускають науковці. Кістки, яким не менш як 80 млн років, належать динозавру-підлітку. Загинув унаслідок ушкодження мозку.

Перші рештки мегараптора знайшли 1998-го в тому ж регіоні. Але скелет був у гіршому стані. Точних висновків учені не зробили. Ці динозаври жили в період Туронського й Коньякського ярусів — близько 90–84 млн років тому. Рептилії були 8 м завдовжки, 3 м заввишки. Важили майже тонну.

Масове вимирання динозаврів 66 млн років тому трапилося через величезну кількість сажі. Про це нещодавно повідомили японські науковці. Потужний викид в атмосферу стався після падіння астероїда. Дослідники з університету Тохоку вивчили осад крейдяного і палеогенового періодів у Гаїті й Іспанії. Після падіння астероїда в нафтові родовища в Мексиці отруйна хмара поширилася світом, вважають. Це заперечує теорію 1990-х про вимирання динозаврів від хмар сірчаної кислоти в атмосфері. Адже деякі види вижили. Найближчі сучасні родичі динозаврів — крокодили.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли рештки динозавра-підлітка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути