вівторок, 06 вересня 2016 06:55

Старшу доньку не пустили на похорон Карімова
3

Прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв висловлює співчуття дружині Карімова Тетяні й молодшій доньці Лолі в ритуальній залі в узбецькому Самарканді
Фото: REUTERS
Солдат почесної варти стоїть біля портрета покійного президента Узбекистану Іслама Карімова
Люди плачуть біля дороги, якою тіло президента Узбекистану Іслама Карімова повезли в аеропорт Ташкента 3 вересня

Президента Узбекистану 78-річного ­Іслама Карімова поховали в Самарканді у суботу, 3 вересня. Помер напередодні в Ташкенті після інсульту.

У столиці відбулася церемонія прощання. А поховали Карімова на історичному цвинтарі Шахі-Зінда неподалік могили матері й братів. Останні 20 років кладовище було закрите. Рух у Самарканді перекрили на добу. У двох містах із президентом прощалися понад 100 тис. людей.

На похорон приїхали представники 17 іноземних делегацій. Від України був перший віце-прем'єр Степан Кубів. Прилетіли президенти Афганістану, Таджикистану, Туркменістану, прем'єр-міністри Білорусі, Грузії, Киргизстану, Казахстану й Росії. Китай та Південну Корею представляли віце-прем'єри.

Початок церемонії затримали на 2 год. — через прощання у Ташкенті. Ховали за мусульманськими традиціями. Могли бути присутні лише чоловіки. Із главою держави попрощалися в ритуальній залі. Тіло загорнули в 21-метровий саван і віднесли на кладовище.

Непритомного Іслама Карімова госпіталізували 27 серпня. Діагностували інсульт. Йому стало зле на вечірці з приводу повернення олімпійської збірної Узбекистану, за чутками. Помер за тиждень. До тями не приходив.

— У країні — траур, — коментує журналіст із Ташкента Олександр Фірімов. — Катафалк із тілом усюди зустрічали люди з квітами. Робили це щиро. Що жорстокіший диктатор, то важче народу відпустити його. Ширяться чутки, що Карімов був кривавий, але не допускав великої різанини. Андижан йому вже пробачили (13 травня 2005-го під час розгону демонстрації в місті загинули 187 людей, за офіційними даними. За неофіційними — понад тисячу. — ГПУ). До того ж усіх підкупило, що засудив рідну доньку за корупцію. А він просто злякався, що могла усунути його від влади раніше, ніж хотілося. Карімов помер не 2 вересня, а раніше. Але диктатуру, збудовану ним, не можна було залишати без керівника. Еліти торгувалися, хто стане наступником. По закінченні трьох днів жалоби оголосять рішення. Майже ніхто не сумнівається, що це буде прем'єр-міністр Шавкат Мірзійоєв.

44-річну Гульнару Карімову не відпустили з-під домашнього арешту на похорон батька.

Вона закінчила Гарвардський університет у США. 2013-го влада позбавила її дипломатичного імунітету через корупційний скандал. Її майно у Франції обшукали. Частину нерухомості арештували.

За рік прокуратура виявила, що Гульнара вкрала із бюджету $65 млн. Перебуває під домашнім арештом. Нерухомість у Великій Британії, США, Об'єднаних Арабських Еміратах, Франції, Швейцарії, Україні та Росії не конфіскували.

Із матір'ю й молодшою сестрою 38-річною Лолою не спілкується.

До скандалу Гульнару вважали наступницею батька.

27 років правив Узбекистаном Іслам Карімов — ще з радянських часів. Конституція забороняє перебувати на посаді довше двох термінів. 1996‑го продовжив своє правління референдумом на чотири роки. Потім збільшив президентський термін до семи. Заявив, що попередні терміни перебування на посаді враховувати не можна, за новим законом.

Які лідери найдовше при владі

37 років лідером Анголи є 73-річний Жозе Едуарду душ Сантуш.

34 роки при владі у Камеруні 83-річний Поль Бійя.

29 років президентом Зімбабве є 92-річний Роберт Муґабе.

27 років Казахстан очолює 76-річний Нурсултан Назарбаєв. Стільки ж духовним лідером Ірану є Алі Хаменеї.

22 роки президентом Таджикистану залишається 63-річний Емомалі Рахмон.

Стільки ж править ­Білоруссю 62-річний Олександр Лукашенко.

Зараз ви читаєте новину «Старшу доньку не пустили на похорон Карімова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути