середа, 19 серпня 2009 17:05

Рослина поїдає пацюків

Автор: фото з сайту www.dailymail.co.uk
  Листки рослини-хижака мають форму капсули. Вона заповнена рідиною і вкрита зубцями. Коли туди потрапляє пацюк або комаха, листки стуляються. Жертва захлинається, і рослина її перетравлює
Листки рослини-хижака мають форму капсули. Вона заповнена рідиною і вкрита зубцями. Коли туди потрапляє пацюк або комаха, листки стуляються. Жертва захлинається, і рослина її перетравлює

Британські вчені виявили на Філіппінах хижу рослину. Вона поїдає пацюків і комах, бо їй не вистачає поживних речовин з ґрунту.

Хижака виявили два роки тому. Про нього вченим розповіли християнські місіонери. Їм рослину показали місцеві жителі. Кажуть, у її листках виявили залишки пацюків.

Знахідку довго досліджували. Порівнювали з іншими видами. Результати опублікували кілька тижнів тому. Рослину назвали Непентес Аттенборої на честь британського натураліста 83-річного Девіда Аттенборо. Кажуть, цей вид — унікальний, оскільки більшість хижих рослин "годуються" лише комахами.

Листки рослини мають форму капсули із кришечкою. Вона заповнена рідиною й вкрита зубцями. Вчені пояснили: коли на листки потрапляє пацюк або комаха, вони стуляються. Жертва захлинається, рослина її перетравлює .

У світі є понад 120 видів хижих рослин. Вони ростуть здебільшого на болотистому ґрунті, в якому замало мінералів. Їхні листки виділяють липку рідину, що приваблює комах. Ті сідають на них, прилипають й гинуть. Через це деякі види називають "мухоловками".

Зараз ви читаєте новину «Рослина поїдає пацюків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути