У неділю 30 січня найкращого кухаря світу 44-річного француза Бенуа Віольє знайшли застреленим у власному будинку. Поліція схиляється до версії самогубства. Поряд із тілом лежала гвинтівка.
Бенуа був власником ресторану "Ель готель де Вілль" в швейцарському містечку Криссьєр неподалік Лозанни. Кілька місяців тому заклад визнали найкращим у світі. Він отримав найвищу відзнаку — три "мішленівські" зірки. 2015-го очолив список 1000 найкращих ресторанів, за версією МЗС Франції. Змагалися 48 країн.
В "Ель готель де Вілль" столик треба замовляти щонайменше за чотири місяці. Зазвичай чекають півроку. Фірмові страви шеф-кухаря — фіолетовий морський їжак у теплому шампанському, медальйон із качиної печінки з фруктовим вином, смажена спинка молочного ягняти з гори Волішон із гірчицею й апельсиновим соком. Коштували від 380 швейцарських франків — 9 630 грн.
У понеділок Віольє планував відвідати презентацію нового випуску "Червоного путівника Мішлен" — авторитетного ресторанного рейтингу в Парижі. Там ресторан знову відзначили "трьома зірками".
— Заздрісники говорять, що міг таке зробити, бо ресторан вилетів зі списків, — каже друг Віольє. — Але, по-перше, нагороди не були важливими для Бенуа. По-друге, ресторан досі там. Він тяжко переживав смерть батька і вчителя. Не міг знайти нові ідеї. Можливо, це така страшна творча криза.
Бенуа Віольє мав дружину й 12-річного сина.
Коментарі