пʼятниця, 30 листопада 2012 07:15

Найбідніший у світі президент вирощує на фермі квіти

Автор: фото з сайта www.dailymail.co.uk
  Президент Уругваю Хосе Мухіка несе каністру з добривами. Позаду трактор, яким політик обробляє землю, та один із місцевих селян, що йому допомагає. Партизан-комуніст Мухіка свого часу відсидів 14 років у в’язниці за переконання
Президент Уругваю Хосе Мухіка несе каністру з добривами. Позаду трактор, яким політик обробляє землю, та один із місцевих селян, що йому допомагає. Партизан-комуніст Мухіка свого часу відсидів 14 років у в’язниці за переконання

Президент Уругваю 77-річний Хосе Мухіка віддає близько 90% свої заробітної плати на потреби бідним. Із $12,5 тис. у місяць глава держави залишає собі $1,2. Через це його вважають найбіднішим очільником країни у світі.

— Усі кажуть, я бідний. Та чого мені бракує? Бідні ті, хто все життя живе заради багатства і накопичення статків. Так звана бідність — це показник свободи. Людина повинна бути вільною, а не все життя працювати як раб. Коли у вас нема багато майна, маєте більше часу на себе, — каже Мухіка.

Політик із дружиною Лусією Тополанські, 68 років, живе за кілька кілометрів від столиці на власній невеликій фермі, де вирощує квіти. Подружжя бездітне. Обоє вегетаріанці. Щодня глава держави добирається додому зі столиці Монтевідео на старому блакитному "Фольксваґен Бітл". Дороги, що ведуть до резиденції — ґрунтові.

У зарослому бур'яном дворі стоїть колодязь. Неподалік бігає улюблена собака президента Мануела. Біля воріт ходять двоє поліцейських, які охороняють територію.

— Я звик так жити. Так провів більшість свого життя. Вважаю, що маю все необхідне, щоб бути щасливим, — каже президент.

Два роки тому, коли Хосе Мухіка прийшов до влади, єдиним багатством у декларації про доходи вказав своє авто 1987 року випуску. Така машина коштує $1800. Цього року дописав ще власність дружини: земельна ділянка, трактор і ферма, вартістю $215 тис.

— Ми любимо цього дивака. Цікаво, що наш президент атеїст, хоч більшість населення католики. Робить добро не заради галочки чи теплого місця в раю. Він дбає про людей, бо знає, що таке нужда, знає, як живеться біднякам, адже сам із незаможної родини, — каже "ГПУ" 27-річна Сесилія Анідо з міста Сальто.

Цього року уряд Уругваю прийняв законопроект, що легалізує аборти, зроблені до 12-го тижня вагітності. Мухіка не ветував закон, як це зробив його попередник. Президент підтримує ідею легального споживання марихуани.

Раніше Хосе Мухіка був сенатором. У 1960-1970-ті — активний член підпільного комуністичного руху "Тупамарос". Під час військової диктатури 14 років відсидів за ґратами, двічі тікав із в'язниці. У камері був сам, ізольований від людей. Вийшов на волю 1985-го, коли впав режим.

Уругвай, невелика республіка на узбережжі Атлантичного океану, одна з найуспішніших у Латинській Америці. Середня зарплата — $775. Президента обирають на один 5-річний термін. Переобрання заборонене законом. Найбагатшим президентом, за оцінками економічного журналу "Форбс", є глава іншої латиноамериканської країни Чилі, 62-річний Себастьян Піньєра. Його статки оцінюють у $2,4 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Найбідніший у світі президент вирощує на фермі квіти ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути