пʼятниця, 30 січня 2015 06:50

На виборах у Греції перемогли ліві

У неділю, 25 січня, в Греції на дострокових парламентських виборах 149 місць із 300 виборола ліворадикальна партія "Сіріза". Прем'єр-­міністром став її лідер 40-­річний­ Алексіс Ципрас. Обіцяє скасувати політику жорсткої економії, що нав'язав Євросоюз.

– Демократія повернеться у Грецію, – каже Ципрас виборцям. – Заявляємо, що наше спільне майбутнє в Європі – це не лещата жорсткої економії.

Із перемогою Ципраса привітав телеграмою президент РФ Володимир Путін. Сказав, що готовий до співпраці у вирішенні актуальних європейських та світових проблем. "Сіріза" або Коаліція радикальних лівих виступає за скасування санкцій проти Росії. Хоче скасувати режим економії. Списати борг ЄС у розмірі 240 млрд євро. Проте від євро відмовлятися не збирається. Крім неї, до парламенту потрапили правоцентристи – 77 місць та ультраправі-неонацисти, 17 місць.

– Зараз, коли Україна стала іграшкою в руках фашистських банд, ми знову висловилися на захист прав народів щодо самовизначення. У Греції ми були проти розділення Югославії та бомбардувань Сербії, проти вторгнення в Ірак і погроз Сирії. За це наші народи, Греції й Кіпру, дорого заплатили. Знаємо позицію щодо Росії, якої дотримується наша влада. Та закликаю до ваших людських почуттів і прошу зняти санкції з наших селян, – писав у листі депутат Європарламенту від "Сирізи" 92-річний Маноліс Ґлезос Путіну в серпні 2014-го.

Середня зарплатня в Греції становить 600 євро. Безробіття сягає 25%, серед молоді – більш як 50%. Із початку кризи 2008-го економіка скоротилася на 25%.

– Афінці середнього класу риються у смітниках. Міщани виживають за рахунок родичів-фермерів. Під час холодних ночей у місті топлять дровами, бо не можуть платити за централізоване опалення, – коментує британський політик 43-річний Деніел Ханна. – "Сиріза" обіцяє покласти цьому край. А ще – підвищити пенсії до рівня мінімальної зар­платні, покращити систему охорони здоров'я, електрифікувати 300 тисяч господарств і розпочати націоналізацію економіки. За нормальних часів "Сирізу" вважали б несерйозною партією, як-от троцкістів і еко-мітингарів. Але зараз не звичайні часи. Більшість греків голосували за них із відчаю. Ципрас сподівається, що ЄС не виключить Грецію через мізерний борг на тлі об'єднання.

Ципрас став наймолодшим за останні 150 років прем'єром Греції. У студентські роки був комуністичним активістом. Їздить мотоциклом. Живе в багатоквартирному будинку в найбільш густонаселеному районі Афін. Дружина Бетті Базіана – комп'ютерний інженер. Разом вони з 1987-го. Мають двох синів. Молодшого Ернесто назвали на честь латиноамериканського революціонера Че Ґевари.

Зараз ви читаєте новину «На виборах у Греції перемогли ліві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути